NOVA ŠANSA ZA ČUVENI SRPSKI RUDNIK: Prethodni gazda završio u zatvoru, sada traže spas od stečaja, evo kolika je početna cena
Foto: Shutterstock

NOVA ŠANSA ZA ČUVENI SRPSKI RUDNIK: Prethodni gazda završio u zatvoru, sada traže spas od stečaja, evo kolika je početna cena

Nekretnine -

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) raspisala je oglas za prodaju rudnika Lece kod Medveđe u stečaju, sa procenjenom vrednošću od približno osam milijardi dinara, i početnom oko četiri milijarde dinara.

U oglasu je navedeno da je javno nadmetanje zakazano za 26. avgust, a da je procenjena vrednost rudnika 8,09 milijardi dinara i da će početna cena na javnom nadmetanju biti 4,04 milijarde dinara.

Da bi zainteresovani mogli da učestvuju na licitaciji potrebno je da otkupe prodajnu dokumentaciju koja košta 129 miliona dinara, dok je depozit za učešće u nadmetanju 20 odsto od procenjene vrednosti, odnosno 1,6 milijardi dinara.

Rudnik, Rudar, Teška Industrija
foto: Shutterstock

Neuobičajeno visoku cenu za otkup dokumentacije navode kao još jednu potvrdu namere da se rudnik proda daleko ispod stvarne tržišne vrednosti, tačnije sumnja da se, cenom većom od milion evra, za otkup dokumentacije iz igre pokušava umanjiti konkurencija.

Depozit moraju uplatiti svi koji hoće da učestvuju, ali se kasnije vrati, dok se novac, dat za otkup dokumentacije ne vraća. Da bi odvratili one koji eventualno žele da se nadmeću i jesu stavili ovako neuobičajeno visok iznos za otkup dokumentacije.

U ovom slučaju, realno bi bilo da cena otkupa dokumentacije bude 10.000 do 20.000 evra, maksimalno 30.000 evra, a 'sve iznad toga je nedopustivo visoko'.

Rudnik je u stečaju od 2017. godine, kada je uhapšen njegov njegov tadašnji vlasnik Miroslav Bogićević, a njegove firme počele da posrću. Bogićević je rudnik Lece kupio 2008, govoreći da, zbog rezervi, spada u najveći rudnik zlata u Evropi. Reč je, inače, o rudniku olova i cinka, u kojem se nalaze i zlato i srebro kao nus proizvodi.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja