SIMBOL OVOG GRADA NA JUGU ČEKA 'NOVU MLADOST': Za opremanje potrebno 7 miliona RSD, a buduća namena biće vezana samo za ovo
Foto: Youtube

SIMBOL OVOG GRADA NA JUGU ČEKA 'NOVU MLADOST': Za opremanje potrebno 7 miliona RSD, a buduća namena biće vezana samo za ovo

Nekretnine -

Zgrada 'Haremluka' koja je deo kompleksa Pašinih konaka u Vranju trebalo bi da bude rekonstruisana nakon čega će se u njoj naći stalna postavka 'Vranje kroz vekove' koja će posetiocima predstaviti kulturnu, duhovnu i društvenu istoriju Vranja. Grad traži firmu koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za najviše 7 miliona dinara.

Jedan od simbola Vranja, kulturno-istorijski spomenik Pašin harem ili Haremluk, 2019. godine Grad je preuzeo od države sa namerom da taj prostor bude isključivo za kulturna dešavanja.

Pet godina kasnije, Grad je pokrenuo nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju ovog objekta. Izabrana firma tehničkom dokumentacijom treba da obradi sve planirane aktivnosti na konzervatorsko-restauratorskim radovima.

Vranje
foto: Shutterstock

Planirani su radovi na fasadi, rekonstrukcija od temelja do plafona, zamena svih oštećenih drvenih elemenata, nove vodovodne, kanalizacione i elektroinstalacije, postavljanje video-nadzora, rasvete i ostali radovi koji bi trebalo da 'ožive' objekat.

Rok za prijavu na tender je 16. jul.

Sve to biće priprema za stalnu postavku 'Vranje kroz vekove'.

Narodni muzej u Vranju planira da stalnom postavkom u zgradi Haremluka predstavi javnosti i posetiocima kulturnu, duhovnu i društvenu istoriju Vranja. Ovaj način interpretacije istorije Vranja, idejno i materijalno bi se nadovezao na stalnu postavku u zgradi Selamluka. Na ovaj način bi se ostvario sklad između dva objekta Pašinih konaka i povezale celine stalne postavke u obe zgrade - naveli su u dokumentaciji.

U prizemlju 'Haremluka' posetioci će moći da vide kubure, puške, jatagane, ikone, predmete koji se odnose na identitet i život Srba u okvirima Osmanskog carstva, a jedan deo postavke biće posvećen srednjovekovnoj vlastelinskoj porodicu Bagaš. Jedna soba biće posvećena istoriji juga Srbije od vremena prvog pomena Vranja u 11. veku do njegovog pada u 15. veku.

Vranje
foto: Shutterstock

Plan je da na spratu budu izloženi kostimi, nakit i predmeti iz svakodnevnog života u Vranju od 18. do 20. veka, a biće izloženi i predmeti iz razdoblja početka 20. veka, kao i Urbanistički plan Vranja iz 1881. godine.

Posebna soba biće namenjena i Prvom svetskom ratu, sa ratnim dnevnicima, mapama, novcem, oružjem i vojnom opremom, ratnim izveštajima, ordenjem, uniformom, a biće mesta i za postavku koja se odnosi na Drugi svetski rat na kojoj će biti prikazani predmeti iz tog razdoblja poput oružja i vojne opreme, fotografija i tekstova.

Predviđen je i prostor u kojem bi se prikazivali kratki filmovi iz Prvog svetskog, Drugog svetskog rata i savremenih istorijskih događaja koji se odnose na Pčinjski okrug.

Jedan deo objekta biće namenjen za 'uživanje i merak', kako bi se posetiocima dočarao način života u vreme kada je zgrada napravljena. Tokom letnjih meseci biće otvorena bašta, gde posetioci mogu probati tradicionalne vranjske recepte, a biće dostupna i za konferencije, prezentacije i svadbena fotografisanja.

biznis.kurir.rs/Južne vesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track