HOTEL JUGOSLAVIJA DOBIĆE ONO ŠTO ODAVNO ZASLUŽUJE: 'UNStudio' potpisuje rešenje projekta budućeg hotela i dve kule na obali Dunava
Foto: Unstudio

Novi izgled i sjaj

HOTEL JUGOSLAVIJA DOBIĆE ONO ŠTO ODAVNO ZASLUŽUJE: 'UNStudio' potpisuje rešenje projekta budućeg hotela i dve kule na obali Dunava

Nekretnine -

Udahnuti novi život starim legendarnim mestima je ozbiljan izazov, ali i posebna čast jer se upravo kroz te aktivnosti piše nova istorija.

Upravo je luster od 40.000 'svarovski' kristala na plafonu sadašnjeg hotela 'Jugoslavija' bio inspiracija za fasadu budućeg hotelskog zdanja koje su arhitekte iz holandskog biroa 'UNStudio' zamislile u okviru idejnog rešenja za novi stambeno-poslovni kompleks u Bulevaru Nikole Tesle 3.

Globalno priznati

'UNStudio' izabran je na međunarodnom konkursu na koji su pozvani strani i domaći arhitektonski biroi i to predstavlja znatan pomak u samoj proceduri, jer konačno investitori poklanjaju pažnju i daju značaj arhitektama koji i treba da imaju prvenstvo glasa, kada su svi, a naročito ovako veliki i od opšteg društvenog i državnog značaja projekti u pitanju. Na konkurs su se odazvali i najpoznatiji arhitektonski studio iz Norveške, jedan od top tri studija iz Italije, globalno poznati arhitektonski biroi iz Škotske i Engleske, prisutni u nekoliko zemalja na nekoliko kontinenata, jedan renomirani biro iz Španije, kao i nekoliko studija iz Srbije.

Međunarodno priznate arhitekte

Most u Roterdamu, Muzej 'Mercedes-Benca'...

'UNStudio' osnovale su arhitekte Ben van Berkel i Karolina Bos, koji predstavljaju svojevrsne akademske superstarove u svom polju delovanja. Osim projektantskog posla, oboje su i gostujući predavači na prestižnim univerzitetima poput Harvarda, Prinstona, Akademije umetnosti u Beču, Berlahe instituta u Roterdamu... Njihov biro ima više od 300 zaposlenih u kancelarijama u Amsterdamu, Šangaju, Hongkongu, Frankfurtu, Dubaiju, Melburnu i Ostinu. 'UNStudio' je internacionalni multidisciplinarni studio snažno baziran na naprednom future-proof arhitektonskom dizajnu, urbanom planiranju, produkt dizajnu.

Neki od njihovih najpoznatijih projekata su most Erazmus u Roterdamu, Muzej 'Mercedes-Benca' u Štutgartu, zgrada centralne stanice u Arnemu...

1 / 3 Foto: Unstudio

Pobednički projekat novog hotela 'Jugoslavija', uz prateći kompleks poslovne i rezidencijalne kule, pretenduje da postaje novi simbol Beograda. O ovom grandioznom projektu ekskluzivno za Kurir priča Frans van Vure, direktor 'UNStudija'.

- Dizajn budućeg hotela 'Jugoslavija' kombinovaće modernu estetiku sa elementima koji odražavaju originalnu arhitekturu. Za ovaj projekat smatramo da je esencijalno pokazati nešto iz prošlosti, iz istorije same lokacije pored Dunava i poznatog hotela 'Jugoslavija'. Šta smo mi, u stvari, uradili? Mi smo rekreirali postojeći hotel tako da će novo zdanje dosta ličiti na staro - kaže Frans van Vure, direktor arhitektonskog biroa 'UNStudio' iz Amsterdama.

Hotel Jugoslavija, arhitekta, Frans van Vuure
foto: Unstudio

PROJEKAT

Hotel od osam spratova

Prema projektu, novi hotel 'Jugoslavija' imaće dve kule - stambenu sa 42 sprata, koja će biti pozicionirana bliže centru Beograda, i poslovnu, nižu, sa 33 sprata. Njihove visine neće prelaziti 150 metara i nisu postavljene tako da direktno gledaju jedna u drugu. U podnožju, odnosno na podijumu koji će ih spajati, biće prodavnice, restorani, lokali, a između njih hotelske sobe u novoj zgradi hotela od osam spratova.

Hotel Jugoslavija
foto: Unstudio

Fasada koja sija Posebnu pažnju privući će fasada hotelskog zdanja za koju je inspiracija pronađena upravo u čuvenom lusteru koji decenijama krasi hol sadašnjeg hotela.

- To je nešto na čemu trenutno radimo. Inspirisani smo tim velikim lusterom. Ono što smatramo interesantnim jeste sjaj koji luster pravi kada se upale svetla. To je impresivno. Napravili smo fasadu za hotel koja sija i koja će se odlično uklopiti u kompleks s budućim kulama. Veći deo hotela biće sav u staklu. Pored hotela, imaćemo i dve kule. Južna kula, bliža gradu, biće rezidencijalna i imaće stanove različitih površina. Ekskluzivniji apartmani nalaziće se, kao i obično, na višim spratovima - istakao je Van Vure.

Hotel 'Jugoslavija' tako će dobiti ono što već godinama zaslužuje - novi izgled i sjaj.

01:56

KAKO ĆE IZGLEDATI NOVI HOTEL JUGOSLAVIJA? Direktor arhitektonskog biroa iz Holandije otkriva: NAPRAVILI SMO FASADU KOJA ĆE DA SIJA

1 / 6 Foto: Unstudio

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja