SRPSKO JEZERO, JEDINSTVENO U EVROPI, NA PUTU DA POSTANE SPORTSKA OAZA: Ovo će imati turistički kompleks na 12.000 kvadrata
Foto: Shutterstock

turistička destinacija

SRPSKO JEZERO, JEDINSTVENO U EVROPI, NA PUTU DA POSTANE SPORTSKA OAZA: Ovo će imati turistički kompleks na 12.000 kvadrata

Nekretnine -

Najveće balkansko veštačko jezero na nadmorskoj visini od preko 1.200 metara godinama je samo predeo posebnih prirodnih odlika, sa sačuvanom florom i faunom i egzotičnim tresetnim ostrvima jedinstvenim u Evropi. Vlasinsko jezero je i jedinstvena "fabrika krvnih zrnaca", ali i do sada zapostavljena turistička destinacija.

Da bi se takvo stanje izmenilo, Opština Surdulica podnela je zahtev za pripremu urbanističke i dokumentacije za izgradnju Sportsko-turističkog kompleksa "Vodeničište". Ovaj projekat je adresiran Ministarstvu za zaštitu životne sredine, s obzirom na to da je područje Vlasine zabranom očuvano od neplanskog urbanizma.

Vlasina, Vlasinsko Jezero
foto: Kurir.rs/T.S.

Projekat sportsko turističkog centra "Vodeničište" podrazumeva izgradnju više sportsko turističkih objekata na površini većoj od 12.000 kvadratnih metara. Ukoliko projekat bude odobren, predviđeno je da u Sportsko-rekreativnoj zoni bude izgrađen višenamenski sportski teren s tribinama, kao i teniski, košarkaški teren, teretana i vodeni adrenalinski park.

U projektu se navodi da je reč o više od 6.500 kvadratnih metara samo u ovom delu zone. Predviđena je izgradnja bazena, letnje scene i igrališta za različite sportove na oko 3.400 kvadratnih metara uz samu obalu.

Na ovom području ne postoji uređeno parkiralište. Projektom je predviđeno da taj prostor zauzme 2.260 kvadratnih metara. Uz samo priobalje planirana je "zona uređenog zelenila", koja zauzima više od polovine prostora predviđenog projektom "Vodeničište".

Iz opštine Surdulica, u saradnji s izvođačima radova, poručuju da će se posao obaviti u fazama, bez narušavanja ekoloških standarda na području Vlasinskog jezera.

Sada na Vlasini postoje tek dva hotela u privatnom vlasništvu. Hotel "Vlasina" je odavno zatvoren, a potencijalni investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata brzo je iz nepoznatih razloga odustao od planiranog ulaganja u rekonstrukciju objekta. Priroda je i dalje prelepa, ali posetilaca je malo, jer osim privatnih pansiona i skromnih hotelskih kapaciteta, ovde potencijalni turisti nemaju uslove "da troše i potroše".

BAZIČNE PRIPREME

Sa vlasinskih staza do Olimpijskih igara

Dane Korica, poznati atletičar, trčao je samo "svojim vlasinskim stazama", a na jezeru je uoči OI u Montrealu 1976. trenirao i Matija Ljubek u kanuu jednokleku. Na toj olimpijadi se okitio zlatnom medaljom.

Vlasinsko jezero je bilo i "vazdušna baza" za fudbalere Crvene zvezde, čačanskog Borca, ČSK-a, Radnika iz Surdulice, Crvenke, Železnika i mnogih srpskih i jugoslovenskih klubova, koji su na Vlasinu dolazili na bazične pripreme.

Vlasinsko jezero za "južnjake" odavno predstavlja oazu lova i ribolova. Mnogo je udruženja koja čuvaju floru i faunu i ne žele da ona bude narušena zbog bilo kakvog "komercijalnog urbanizma".

- Podržavamo unapređenje razvoja turističke ponude na Vlasini, ali ne i ono što se desilo na Zlatiboru, jer ovo područje je sasvim drugačije - kaže za "Politiku" Dragan Savić, koji ima vikend-kuću u blizini jezera.

Za sada nema zvaničnih podataka koliko bi vredela investicija u Sportsko-turistički kompleks "Vodeničište", čime bi bio stvoren kompleks za dolazak turista, ali i sportista u ovaj deo juga centralne Srbije.

Kurir.rs/ Politika/ S.Đ.

Bonus video:

00:53

SRPSKI RAJ NA SAT VREMENA OD BEOGRADA! Beševačko jezero, raj za turiste i meštane: ZBOG OVOGA GA NAZIVAJU NAŠIM KARIBIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track