TRŽIŠTE NEKRETNINA SE BUDI: Februar beleži povećanu prodaju
Foto: Sasomange.rs/Angažman, Sasomange.rs/Mirjana Nedeljković

TRŽIŠTE NEKRETNINA SE BUDI: Februar beleži povećanu prodaju

Nekretnine -

Februar je doneo značajno povećanje prometa na tržištu nekretnina nakon perioda stagnacije. Potražnja klijenata i stabilnost tržišta prevladavaju, dok su očekivane tržišne korekcije minimalne.

Mirjana Nedeljković, Head of Sales u oglasniku Sasomange.rs kaže: “Februar je doneo duplo veći broj pregleda na portalu Sasomange.rs, uz značajno povećanje otvorenih stranica za prodaju nekretnina i broj realizovanih prodajnih ugovora u drugoj polovini meseca. Ovo povećanje aktivnosti jasno ukazuje na buđenje tržišta”.

Mirjana Nedeljković
foto: Sasomange.rs/Mirjana Nedeljković

Koje nekretnine se najviše prodaju, a koje su najtraženije?

Najtraženije nekretnine su manji i jeftiniji stanovi, sa posebnim interesovanjem za stanove u okolini fakulteta i rubnim područjima Beograda. Cene se kreću uglavnom u rasponu od 60.000 do 150.000 evra.

Pored Beograda, jedan poseban deo a to je Novi Beograd, pokazuje rast interesovanja, ali je tu cena viša i ide i do 250.000 evra. Za taj iznos se može kupiti fin dvosoban stan u centralnim delovima Novog Beograda.

Investitori dominiraju tražnjom u centru Beograda, Novom Beogradu; Zemunu i širem centru, dok porodični ljudi preferiraju lokacije blizu škola, vrtića i parkova.

Ono što je sve više postaje zanimljivo kupcima i gde je povećan broj prodaja jesu kuće, bile one u samom Beogradu, Novom Sadu ili Nišu, ili jos više u mestima u okolini Beograda, kako ka Avali, Kosmaju i Spotu, tako i ka Barajevu i Staroj Pazovi.

Sve više raste i interesovanje za Ledine, zbog najave izgradnje Expa 2027, stadiona i dodatne urbanizacije ovog kraja.

1 / 6 Foto: Sasomange.rs/Angažman

Kako se kreću cene nekretnina i da li je došlo do pada?

Na tržištu se zaista mogu nači raznolike cene, počevši od 10.000 evra za kuće u ruralnim predelima Srbije, pa sve do luksuznih nekretnina preko 10.000.000 evra.

Očekivani pad cena se nije dogodio, pri čemu je na nekim lokacijama čak zabeležen i blagi rast. Najviše se očekivalo da cene starogradnje padnu u odnosu na novogradnju, ali s obzirom na benefit koje starogradnja donosi kao i manjak novogradnje, do značajnih sniženja nije došlo.

Palilula je jedina opština koja je zabeležila značajniji pad, ali ni on ne prelazi 15%. Najjeftinije nekretnine su one u ruralnim predelima Srbije, često sa velikim placem, dok su najskuplje luksuzne nekretnine u novogradnji koje nude razne dodatne pogodnosti kao što su kompleksne zajednice sa bazenima, obezbeđenjem i drugim pogodnostima, poput Beograda na vodi, Sky Residence Pregrevica, Zemun Vista i drugi.

Uz stabilno tržište i rastuću potražnju, tržište nekretnina u Srbiji obećava interesantne perspektive kako za kupce tako i za investitore.

1 / 6 Foto: Sasomange.rs/Snezana Maksimovic

Šta je uticalo na pojačanu prodaju?

Povećana prodaja nekretnina posledica je dugog perioda stagnacije i izostanka očekivanog pada cena. Klijenti su prepoznali da više nema vremena za čekanje, dok je odsustvo promena na tržištu motivisalo mnoge da konačno reše svoje stambeno pitanje.

Mirjana Nedeljković/Sasomange.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja