TU 2008. GODINU MNOGI NE SMEJU NI DA POMENU: Iako je i u najgore vreme nekretnina najsigurnija investicija, svi STREPE ZBOG OVOGA
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Čeka li nas zaista krah na tržištu NEKRETNINA?

TU 2008. GODINU MNOGI NE SMEJU NI DA POMENU: Iako je i u najgore vreme nekretnina najsigurnija investicija, svi STREPE ZBOG OVOGA

Nekretnine -

Već par godina tržište nekretnina beleži nestabilnosti. Početna kriza bila je podstaknuta korona virusom, a kasnije se samo nastavila i produbila ratom u Ukrajini. Cene prodaje i izdavanja bile su u konstantnom porsatu, a u mnogim državama šuškalo se da može i da dođe i do potpunog kolapsa.

Mnogi stručnjaču predviđaju slom tržišta nekretnina, baš onakav kakav je zadesio Ameriku 2008. godine. Bank of Amerika smatra smatra da je pred tržištem nekretnina i dalje naporan put do stabilnosti. Razlog za trenutno krizu navode strogu monetranu politiku. Upozorili su i na turbulencije koje mogu da se dogode u budućnosti.

Za razliku od 2008. godine, nema dokaza o prekomernoj gradnji ili prekomernom zaduživanju stanovništva. Trenutno se tržište nekretnina većinom suočava s posledicama stroge monetarne politike, slične onoj iz osamdesetih godina.

nekretnine, stan, prodaja stana, zgrada
foto: Shutterstock

- Gledajući na prethodne recesije, smatramo da su osamdesete godine dvadesetog veka bolje poređenje za današnje tržište nego što je bila kriza na tržištu nekretnina 2008. godine, napisali su Jeseo Park i Michael Gapen, američki ekonomisti. Ipak, dodaju da su 's obzirom na verovatnost dužeg zadržavanja viših kamatnih stopa, oprezni u vezi s mogućim turbulencijama koje slede.

Kriza koja se dogodila 2007 i 2008. godine jedna je od najozbiljnih ekonomskih kriza koja je ikada zadesila svet. Tadašnja kriza počela je na tržištu hipoteka, a kasnije se razvila u bankarsku krizu, tada je došlo do kolapsa brojnih banaka. Došlo je i do ogromnog pada vrednosti na tržištu nekretnina.

Mnogi su tada morali da prodaju svoje kuće jer nisu mogli da vrate hipoteke, rastući broj nekretnina u prodaji doveo je do gubitka vrednosti, U proleće 2007. u Americi nekoliko banaka koje su bile specijalizovane za finansiranje kredita nekretnina podnele su stečaj.

Kriza na tržištu nekretnina najsličnija onoj iz osmadesetih godina

Ipak stručnjaci tvrde da je trenutno stanje na tržištu nekretnina najsličnije osnom iz osamdesetih godina, naročito zbog visoke inflacije, koja je tada dosela 15 odsto. Tada je centralna banka Amerike podigla kamate s devet na 18 odsto kako bi suzbili rast cena, a istovremeno je došlo do još veće nestabilnosti koja je oštetila tržite

Gledajući unapred, bankari i dalje očekuju ograničenu dostupnost nekretnina, visoke cene i nedostatak radne snage kao izazove koji će potrajati neko vreme. Pristupačnost i dalje predstavlja problem jer rast cena nekretnina i dalje nadmašuje rast prihoda. 'Držite se čvrsto, bit će turbulentno,' zaključili su ekonomisti.

pad cena, tržište, inflacija
foto: Shutterstock

Kolaps na kineskom tržištu nekretnina

Kineska industrija nekretnina trenutno se nalazi u istorijkom padu. Nezaposlenost raste, a aljudi su sve manje skloni kupovini. Najveća kineska građevinska kompanija Country Garden je pred kolapsom.

Kineska državna medijska kompanija Paper.cn, pozivajući se na anonimni izvor iz Country Gardena, izvestila je da je kompanija pretrpela "privremeni stres likvidnosti" zbog sve slabije prodaje i sve težeg refinansiran

Nestabilnosti u Kini traju već para godina.

Kurir.rs/Blic Biznis/Tportal/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track