IZMENE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Kupci će na klik još tokom gradnje zgrade znati sve detalje, pa čak i zašto se kasni!
Foto: Shutterstock

digitalizacija

IZMENE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Kupci će na klik još tokom gradnje zgrade znati sve detalje, pa čak i zašto se kasni!

Nekretnine -

Upotreba BIM metoda, koja će zaživeti od 2026. godine, omogućiće da se tehnološki prati nastanak zgrade, a potencijalni kupci stanova će imati uvid u to koji su materijali korišćeni pri izgradnji, kao i gde je planirana da stoji koja utičnica, sijalica...

Stručnjaci ukazuju da je dalji napredak građevinske industrije moguć jedino ako se, kao i ostale grane privrede, prilagodi digitalizaciji.

- Imaćete podatke ko je bio odgovoran, ko je izvodio radove, zašto je nešto kasnilo. Sutra, ukoliko se desi kvar, biće dostupni automatski podaci gde se nalaze instalacije, u 3D prikazu moći ćete to da sagledate - objasnila je nedavno za RTS arhitekta Danijela Rabrenović.

Vlada Srbije najavila je da će svi javni projekti ubuduće morati da se rade u tom programu. Stručnjaci kažu da je to dobar potez jer će svaki objekat na taj način imati svojevrsni pasoš s detaljnim podacima.

Podatke na klik omogućava i softver poput Plan radara, koji olakšava upravljanje u građevinarstvu i vođenje same dokumentacije. Bojan Petković iz Plan radara kaže da su najbitnija stvar u digitalizaciji sami podaci - dostupnost tih podataka u pravom vremenu i prava količina.

- To može rezultirati uspehom ili neuspehom neke firme i projekta. Zato je izrazito bitno da se podaci prikupljaju, način na koji se prikupljaju mora biti jednostavan za korisnika i brz, oni se analiziraju i moraju biti vrlo brzo dostupni onome ko ih treba kad mora da reši neki problem - rekao je Petković za RTS.

Istraživanje Privredne komore pokazuje da su finansije problem na putu digitalizacije u građevinskoj industriji.

- Svaki softver košta, licence za softver koštaju, pojedinačne, kompanijske licence, i to se uglavnom navodi kao prepreka uvođenju tehnologija, tu su i obuke, koje opet imaju svoju cenu, više u vremenu koje treba odvojiti nego u finansijskom smislu - objašnjava Ivana Vuletić iz Udruženja za građevinsku industriju PKS.

Ministar Vesić

Potrebno nabaviti softver

Goran Vesić
Goran Vesićfoto: Printscreen/Kurir televizija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naveo je na društvenim mrežama da se Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvodi BIM metod u projektovanje počev od 2026. godine, kao i elektronska građevinska knjiga i elektronski potpis:

- Svi javni objekti moraju da se odmah rade u BIM metodi, kao što se u po toj metodi već projektuje beogradski metro. Privatni objekti projektovaće se u BIM metodi od 2026. godine jer je potrebno vreme da projektni biroi nabave softver i obuče ljude, kao i da studije završe prvi studenti koji sada na fakultetima rade u tom modelu.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji, koje bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima, doneće dodatnu uštedu vremena svim učesnicima u nastanku nekog objekta, a kako navodi RTS, u planu je uvođenje elektronskog građevinskog dnevnika i knjige, ali i elektronskog potpisa.

Kurir.rs/ RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track