MINISTAR VESIĆ: Stranci 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu u Srbiji, u poljoprivredi više
Foto: Ministarstvo Građevine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

MINISTAR VESIĆ: Stranci 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu u Srbiji, u poljoprivredi više

InfoBiz -

BEOGRAD- Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ocenio je da su u Srbiji 30 odsto svih zaposlenih u građevinarstvu stranci, a da je njihovo učešće u poljoprivredi još veće.

Vesić je za Večernje novosti najavio da predstoji liberalizacija radnog zakonodavstva i rekao da je Srbija počela da uvozi radnike što je dobro, jer znači da je napredovala i da je zemlja u kojoj može da se zaradi.

On je dodao da je u celoj Evropi došlo do pada u građevinskoj industriji zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije, ali i zbog nedostatka radne snage.

Upitan o zloupotrebama i poslodavcima koji su domaće radnike zamenili stranima, Vesić je rekao da takvih zloupotreba ima i u EU, ali da to ne znači da ne treba da dolazi radna snaga u Srbiju.

Prema njegovim rečima u pojedinim opštinama i gradovima ima zastoja u izdavanju građevinskih dozvola i taj problem može da se reši tako što će procedure biti ubrzane, transparentnije i jednostavnije.

"Zato i menjamo Zakon o planiranju i izgradnji, a izmenama ukidamo konverziju uz naknadu i tako ćemo osloboditi oko 5.000 lokacija na kojima može da se izgradi oko 15 miliona novih kvadrata u Srbiji", rekao je Vesić za Večernje novosti.

Selaković: Oko 5.000 osoba zatečeno na radu na crno 2022. godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je 2022. godine u Srbiji oko 5.000 osoba zatečeno na radu na crno i da je ta brojka tri puta manja u odnosu na 2018. godinu.

"U 2018. godini zatečeno je 17.026 lica na radu na crno, a 2022. godine 5.015. Nakon mera koje su preduzeli inspektori rada, poslodavci su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme sa 3.250 lica", rekao je Selaković za današnje izdanje lista Alo. On je naveo da su ministarstvo i vlada aktivni u oblastima suzbijanja rada na crno, nezakonitom davanju otkaza i bezbednosti i zdravlju na radu. Prema njegovim rečima znatno je smanjen broj prijava zaposlenih za ostvarivanje prava u oblasti radnih odnosa, a primetno je i smanjenje nezakonitih otkaza.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track