VERUJE SE DA JE OVA GLJIVA RATNICIMA DŽINGIS KANA DAVALA ENERGIJU! Darko pravi napitak u čija su se lekovita dejstva mnogi uverili - i ne krije recept (FOTO)
Darko ima zlatne ruke, a tek što pravi čudotvorni napitak od japanske gljive...
Darko i Jelena Radovanović život u Beogradu zamenili su za život u Gvozdačkom polju kod Bajine Bašte, gde se bave grnačarijom, povrtarstvom, pčelarstvom, a i proizvodnjom jedne čudotvorne gljive i delotvornog napitka od nje.
Doselili su se 2019. godine prvo u selo Pilicu kod Bajine Bašte, gde je živeo Darkov otac. Onda su se zbog boljih uslova za život i proširenja porodice preselili u selo Gvozdac, poznatom po svom Gvozdačkom polju. Tu je počeo da se bavi grnačrijom, a njegovo posuđe je poznato na daleko. Tu je bašta sa organskim povrćem, kako bi se njegova porodica hranila zdravo. A pčelarstvo, kako kaže, za njega je hobi koji obožava.
Ali, ono što mu je posebno interesantno je gljiva, za koju kaže da je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje.
- To je japanska gljiva kombuha, koja je pravo lekovito čudo, a smatra se da je eliksir mladosti i dugovečnosti. Koristila se još 220 godina pre Hrista u Kini. Kada sam pročitao sva njena lekovita svojstva odlučio sam da je sam proizvodim i pravim lekoviti napitak. Kupio sam jednu i postupao sam po uputstvima koje sam pronašao na internetu – kaže Darko.
Ne krije tajnu kako se sprema čudotvorni napitak.
- Gaji se u crnom ili zelenom čaju koji se skuva i dobro pošećeri. Potrebno je oko dva litra. Kad se ohladi u njega se stavi kombuha i ona u tome stoji od 10 do petnaest dana. Nakon toga se procedi i dobijena tečnost se pije jednom dnevno. Dobija se žućkasta tečnost, a miris podseća na sirće i slatkastog je ukusa. Posebno je potrebno da ruke i tegle budu čiste, jer se može pojaviti buđ ili da bude užeglog ukusa, a onda to nije dobro. Zato treba pratiti svaki dan da li ima promena – objasnio je Darko.
U lekovitost ovog napitka uverio sam, a potom i članovi njegove porodice. Njegov otac, koji je imao problema sa kamenom u žuči pio je ovaj napitak i kad je otišao na pregled doktorka mu je rekla da kamena više nema.
- Evo, upravo sam komšiji odneo dve tegle gljive, jer ima problema sa holesterolom, a ovaj čaj snižava holesterol. Dobar je i za sprečavanje bolesti arterija, a stručnjaci navode da je od pomoći u biosintezi kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. Obnavlja crevnu floru, ubrzava cirkulaciju, a snižava i šećer – zaključio je Darko.
Za svoje grnačarske proizvode kaže da proda sve što napravi, jer je hrana iz njih posebnog ukusa. I pored toga, pčela, gljive, bašte, najviše se posvećuje porodici, dosta pomaže svojoj supruzi Jeleni u odgajanju bliznakinja koje sada imaju dve i po godine i šestomesečnog dečaka.