RADNIKE TRAŽE SVI, ISKUSTVO NIKO, SVE SE NAUČI U HODU U Srbiji plata za ovaj posao ide do 150.000 RSD, napolju još više
Foto: Shutterstock

RADNIKE TRAŽE SVI, ISKUSTVO NIKO, SVE SE NAUČI U HODU U Srbiji plata za ovaj posao ide do 150.000 RSD, napolju još više

Moj biznis -

Profesija koja je nekad smatrana kao hobi, aktivno se menja i pokazuje da biti barmen u Srbiji predstavlja karijerni put pun potencijala.

Posao barmena već duži vremenski period zauzima posebno mesto u ugostiteljskoj industriji, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Ova profesija, koja je nekada bila shvaćena isključivo kao posao za mlade, danas se sve više posmatra kao ozbiljna i prestižna karijera koja donosi brojne benefite.

Biti barmen znači biti u srcu društvenog života, gde svaki dan donosi novu dinamiku i priliku za interakciju sa ljudima iz svih sfera života. Ovaj posao pruža priliku za kreativno izražavanje kroz pripremu koktela i drugih pića, omogućava razvijanje komunikacionih i interpersonalnih veština, a često donosi i dobru zaradu, naročito u popularnim lokalima i tokom turističkih sezona.

barmen, koktel
foto: Shutterstock

Posao barmena je na ceni

Posao barmena je veoma tražen, kako u Srbiji, tako i širom Evrope i sveta. U poslednjih godinu dana, prema podacima Infostuda, raspisano je 548 oglasa za poziciju barmena, sa prosečno 60 prijava po oglasu. Ovaj broj varira u zavisnosti od uslova rada i ponuđene zarade.

Što se tiče zarada, one su se kretale od minimalnih iznosa, pa sve do 150.000 dinara, koliko je jedan poslodavac ponudio u tom periodu. Prosečna plata za barmene u Srbiji iznosi oko 80.000 dinara, što je relativno atraktivna suma u domaćem kontekstu.

– Ova cifra postaje drastično viša sa povećanjem iskustva, jer upravo je to ono što poslodavci traže u ovoj industriji – navodi potparol Infostuda, Miloš Turinski.

Na evropskom i globalnom tržištu, potražnja za barmenima značajno raste tokom letnje turističke sezone, posebno u popularnim turističkim destinacijama poput Španije, Grčke i Italije, gde se otvaraju stotine sezonskih radnih mesta. U ovim zemljama, sezonski barmeni mogu očekivati zarade koje variraju od 1.200 do 2.500 evra mesečno, u zavisnosti od lokacije, iskustva i tipa posla. Na luksuznim kruzerima, gde je barmenski posao takođe veoma tražen, plate mogu biti znatno veće, često prelazeći 3.000 evra mesečno, uz dodatne beneficije kao što su smeštaj i ishrana.

bar, barmen
foto: Shutterstock/Maksym Fesenko

Pored sezonskih poslova, posao barmena pruža i stabilne karijerne prilike u velikim gradovima i turističkim centrima širom Evrope i sveta. U metropolama kao što su London, Berlin ili Amsterdam, barmeni su često zaposleni tokom cele godine, a ne samo sezonski. U ovim gradovima, potražnja za kvalitetnim barmenima je konstantno visoka, jer je bar scena vrlo razvijena i dinamična. Poslovi se nude u raznim vrstama lokala, od tradicionalnih pabova do modernih koktel barova i luksuznih hotela.

Zarade u ovim sredinama često nadmašuju evropski prosek. U Velikoj Britaniji, na primer, prosečna plata barmena kreće se između 1.500 i 2.500 funti mesečno, dok u Nemačkoj prosečne mesečne zarade iznose između 1.700 i 2.800 evra, u zavisnosti od iskustva i tipa poslodavca. U visoko cenjenim koktel barovima i ekskluzivnim hotelima, plate mogu biti i znatno više, naročito kada se uračunaju napojnice, koje u ovim lokalima mogu biti značajne.

Globalno gledano, posao barmena je sve više cenjen, a mogućnosti za profesionalni napredak su mnogobrojne. Sa sve većom popularnošću koktela i kraft pića, barmeni koji su specijalizovani u miksologiji mogu očekivati još bolje uslove i više plate, naročito u metropolama poput Londona, Pariza i Njujorka, gde prosečne plate mogu dosegnuti i do 4.000 evra mesečno za iskusne profesionalce.

barmen, Rijaliti bar
foto: Shutterstock/santypan

Kako postati barmen?

Ako razmišljate o karijeri barmena, postoje različiti putevi koje možete izabrati da biste postigli svoj cilj. Postati barmen u Srbiji može se ostvariti na više načina, u zavisnosti od vaših ambicija, vremena koje ste spremni da uložite u učenje, i nivoa profesionalizma koji želite da postignete.

Jedna od mogućnosti je da krenete direktno sa radom i učite 'u hodu'. Mnogi barmeni započinju karijeru radeći u kafićima ili restoranima, gde stiču iskustvo kroz svakodnevni rad. Ovaj pristup ima svoje prednosti – od prvog dana ste u pravom okruženju, okruženi profesionalcima od kojih možete mnogo naučiti. Osim toga, odmah imate priliku da zaradite novac i razvijate svoje veštine kroz praktični rad. Međutim, ovaj način učenja može biti sporiji i zahteva dosta samoinicijative i volje za stalnim usavršavanjem.

Druga opcija je da se odlučite za formalno obrazovanje i upišete kurs ili školu za barmene. U Srbiji postoje različiti programi i kursevi koji pružaju strukturirano obrazovanje i omogućavaju vam da brzo steknete sve potrebne veštine i znanja. Ovi kursevi često uključuju teorijski deo, gde ćete naučiti sve o vrstama alkoholnih pića, tehnikama miksologije, pravilima o posluživanja i zakonskim regulativama. Pored toga, većina kurseva obuhvata i praktičnu obuku, gde ćete raditi sa iskusnim predstavnicima industrije i naučiti kako da pripremate koktele, upravljate inventarom, i komunicirate sa gostima. Nakon završenog kursa, dobijate sertifikat ili licencu koja vam može olakšati pronalazak posla, naročito u prestižnim lokalima.

pivo, alkohol, koktel, konobar, barmen
foto: Profimedia

Sama licenca još uvek nije preterano tražena u našoj zemlji, ali svakako otvara nove mogućnosti i vrata. Sam posao je izuzetno tražen u inostranstvu, a licenca je jedan od preduslova da lakše ostvarite svoj cilj. Nije još potpuno jasno da li će licence postati norme i kod nas.

Potrebno je konstantno unapređivanje

Bez obzira na to koji put izaberete, važno je napomenuti da posao barmena zahteva stalno učenje i usavršavanje. Ugostiteljska industrija se stalno menja, pa je neophodno pratiti nove trendove i usvajati nove tehnike kako biste ostali konkurentni. Biti barmen nije samo posao, već način života koji vam omogućava da budete kreativni, upoznajete nove ljude, i stalno radite na sebi. Ako volite dinamiku, izazove i rad sa ljudima, barmenstvo može biti savršen izbor za vas, a ovo su neki od saveta za bolji napredak u industriji:

1. Edukacija i trening

Prvi korak ka tome da postanete barmen je sticanje osnovnog znanja o pićima, koktelima i veštinama koje su potrebne za rad u baru. Bilo da to radite samostalno ili pohađate kurs, u početku je bitna želja i konstantna volja za učenjem.

2. Sticanje praktičnog iskustva

Nakon završenog kursa, važno je steći praktično iskustvo. Mnogi poslodavci preferiraju kandidate koji već imaju neko iskustvo u ugostiteljstvu, čak i ako to znači rad u kafiću ili restoranu. Praksa vam omogućava da se upoznate sa svakodnevnim izazovima ovog posla, kao što su rad sa zahtevnim gostima, rad pod pritiskom i upravljanje velikim brojem narudžbina.

par, barmen, veza, žurka, bar
foto: Profimedia

3. Razvijanje ličnih veština

Barmen nije samo neko ko priprema pića. On je i osoba koja zna kako da komunicira sa gostima, stvara prijatnu atmosferu i rešava konflikte. Stoga je važno raditi na razvijanju komunikacionih veština, kao i sposobnosti rada u timu. Barmen često postaje i svojevrsni zabavljač, pa je važno imati i smisao za humor i sposobnost da se povežete sa različitim tipovima ljudi.

4. Stalno usavršavanje

Ugostiteljska industrija je dinamična i stalno se menja, pa je važno da kao barmen budete u toku sa najnovijim trendovima i tehnikama. Redovno prisustvovanje radionicama, takmičenjima i seminarima može vam pomoći da unapredite svoje veštine i budete konkurentni na tržištu.

Posao barmena pruža jedinstvenu priliku za sticanje međunarodnog iskustva, jer je ova profesija tražena u gotovo svim delovima sveta. Sa dobrim veštinama i znanjem, barmen može raditi u ekskluzivnim barovima, luksuznim hotelima, na luksuznim kruzerima, pa čak i otvoriti sopstveni lokal. Sve ovo čini barmenstvo izuzetno atraktivnom opcijom za sve one koji traže dinamičnu i ispunjavajuću karijeru.

biznis.kurir.rs/bizportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track