GORAN JE RODOM IZ VLASOTINCA, A U KANADU JE OTIŠAO SA SAMO 3 GODINE Krenuo sa harmonikom, završio kao uspešni biznismen i lobista
Foto: Kurir

GORAN JE RODOM IZ VLASOTINCA, A U KANADU JE OTIŠAO SA SAMO 3 GODINE Krenuo sa harmonikom, završio kao uspešni biznismen i lobista

Moj biznis -

Rođen u Vlasotincu, Goran se kao dete odselio u Kanadu, gde je odrastao, školovao se i izgradio uspešnu poslovnu karijeru. Iako je svirao harmoniku kao mali, njegova ambicija i upornost su ga odveli daleko izvan muzičke scene.

Goran Samuel Pešić danas je višestruko angažovan kao izvršni direktor i predsednik Samuel grupe kompanija, koje obuhvataju raznolik portfolio preduzeća i organizacija.

Pored toga, aktivno deluje i kao registrovani lobista u Vašingtonu i Otavi, vodeći uticajne firme za odnose sa vlastima. Njegova poslovna preduzeća, poput Samuel Technologies, Kuantok Canada, Samuel People i Samuel Strategies, pokazuju njegovu raznoliku poslovnu ekspertizu.

Goran Pešić
foto: Kurir

Životna priča Gorana Pešića počinje u Vlasotincu, mestu u kome je proveo svega tri-četiri godine, a zatim ga sa svojom porodicom napustio i preselio se u Kanadu.

- Rođen sam u Vlasotincu, ali sam se kao veoma mali odselio u Kanadu, možda sam imao tri ili četiri godine. Od tada dolazim u Srbiju svake druge godine, kako bih nešto više naučio o srpskoj kulturi, jeziku, ali i da bih znao odakle je moja porodica. Sa roditeljima i bratom sam došao u Kanadu i tako je veoma dugo moj život tekao - započinje Goran.

Goran Pešić
foto: Kurir

Kao mali voleo je da svira i harmoniku, u čemu se pokazao veo vešt i uspešan, te je nastupao i za jednu popularnu grupu u Kanadi.

- Dva puta sam dolazio u Jugoslaviju kao kanadski izvođač, mislim da sam prvi put imao oko osam godina, a kasnije deset. Imali smo grupu harmonikaša i nastupali smo u Sava centru. Danas mi sviranje ide malo teže od ruke, ali moji roditelji su želeli da to naučim. Kada sam se vratio u Kanadu, postao sam član folklora, gde sam koristio harmoniku i u svrhu sviranja popularnih igara, kao što su ’Niška banja’ i kolo - nastavlja on.

Goran Pešić
foto: Kurir

Iako živi kilometrima daleko, srećan je što uspeva da održi kontakt sa svojim rođacima koji su ostali u Srbiji, za koje voli da izdvoji vreme kad god se vrati u Srbiju.

- U domu svog strica Novice Pešića u Vlasotincu boravio sam veoma dugo, jer ceo život posećujem porodicu u Srbiji, što je 48 godina. Nažalost, Novica je ove godine preminuo. Ali, ostao je veoma važna veza sa mojom prošlošću i veza sa Srbijom i porodicom. Ona mi je predstavljala ono najbolje iz Srbije, njene nade i težnje - priča Pešić.

Goran Pešić
foto: Kurir

Iza uspešne karijere Gorana Pešića stoji i njegova predanost društvenom napretku, što se ogleda kroz osnivanje i vođenje Samuel Instituta, kao i Foruma za uvid u politiku (PIF), gde se aktivno diskutuje o ključnim temama kao što su industrijska odbrambena diplomatija i nove tehnologije.

- Veliki broj inženjera u Srbiji koji se bave IT sektorom ima veliko znanje, ali i odlično govore engleski jezik. Srbija je prirodno talentovana za tehnologiju, ali i jezik, što je ponekad teško pronaći u jednoj zemlji - objašnjava Pešić.

Budući da ima veoma odgovornu poslovnu poziciju u svetu, a potiče iz jedne male države, jasno je da je, pored znanja i obrazovanja, imao i snažnu želju za uspehom.

Goran Pešić
foto: Kurir

- Mislim da ponekad profesija pronađe vas, ali i vi nju, možda je i oboje. Iskoristio sam 30 godina radeći u Vladi, baveći se politikom, Akademijom, da bih sada imao svoj biznis već deset godina. Kako bi se u Srbiji reklo, morate da budete snalažljivi, što mislim da je deo mog nacionalnog karaktera - kaže Goran.

Više od tri decenije je uticajna ličnost u biznisu, politici, odbrani i nacionalnoj bezbednosti. Njegove glavne poruke u vezi su sa ekonomskom saradnjom i šansama za domaće firme koje žele da posluju na kanadskom tržištu.

- Mislim da mnoge kompanije u Kanadi nisu upoznate sa sposobnostima Srbije. Ono što želim jeste da istaknem sve potencijale koje Srbija nudi i da ih predstavim njima, kako bismo uspostavili dobre partnerske odnose - zaključuje Goran Pešić.

1 / 8 Foto: Kurir

Bonus video:

01:30

PRODAO SAM STAN NA DORĆOLU, PRESELIO SE U NOVI SAD Uroš Ćertić sve odao za Kurir: Planiramo prinovu, OTVORIO SAM NOVI BIZNIS!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track