POSLODAVAC IMA KORIST I OD ZAPOŠLJAVANJA NOVAJLIJE: Evo koliko novca tom prilikom dobija od države
Foto: Shutterstock

značajno

POSLODAVAC IMA KORIST I OD ZAPOŠLJAVANJA NOVAJLIJE: Evo koliko novca tom prilikom dobija od države

Moj biznis -

Preduzetnica Marina Purić (36), po struci diplomirani ekonomista i ovlašćeni revizor, vlasnica je jedne knjigovodstvene agencije u Beogradu, u kojoj radi dvoje zaposlenih.

U Privrednu komoru Srbije (PKS) na dan otvorenih vrata za preduzetnike došla je da bi saznala koju pomoć može da dobije od države kako bi unapredila poslovanje.

- Imam u planu da povećam broj zaposlenih, zbog čega me zanimaju programi podrške Nacionalne službe za zapošljavanje NSZ za 2024. godinu koji su od velikog značaja za razvoj preduzetništva u Srbiji. Taj neko koga budem zaposlila biće sa biroa rada. Znam kako mu je, i koliko je danas teško steći prvi posao, jer svi traže neko iskustvo. I sama sam provela oko godinu dana na evidenciji nezaposlenih - ističe Marina, i dodaje da će zapošljavanjem novajlije pomoći ne samo njemu, nego i svojoj firmi. Za sada može da dobije olakšice od oko 65 procenata povraćaja sredstava na tog novog zaposlenog.

Privredna Komora
foto: Nenad Kostić

Dejan Šijak, pomoćnik ministra u Sektoru za rad i zapošljavanje Ministarstva za rad, podsetio je da je za te namene iz budžeta izdvojeno 7,75 milijardi dinara, dok je Milan Čukić, državni sekretar u Ministarstvu privrede naglasio da to ministarstvo nije još raspisalo programe podrške.

22.000 NEZAPOSLENIH

Da se mere koje je NSZ raspisala odnose na oko 22.000 nezaposlenih, potvrdio je Siniša Knežević, zamenik direktora beogradske filijale NSZ-a.

– Okvirno, toliki broj nezaposlenih moći će da računa na pomoć države – ističe on, navodeći da će 23. maja biti organizovan sajam zapošljavanja. Za sada je učešće najavilo oko 80 poslodavaca – dodao je Knežević.

Na kraju četvrtog kvartala prošle godine broj preduzetnika u Srbiji i zaposlenih kod njih iznosio je 416.922, što je činilo 17,6 procenata od ukupnog broja zaposlenih u našoj zemlji.

Pored toga, broj preduzetnika je porastao za 11.934, odnosno 2,9 procenata u odnosu na isti period godinu dana ranije. Nasuprot rastu broja preduzetnika, čak 46,23 procenta njih označilo je uslove za preduzetničko poslovanje u Srbiji kao nepovoljne, pokazuju podaci iz studije EY Preduzetnički barometar.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track