TANJA SA 3 ZAVRŠENA FAKULTETA OTIŠLA NA SELO: Sa mužem se bavi OVIM BIZNISOM, do tančina iznela sve - evo koliko ZARAĐUJU (VIDEO)
Foto: Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

porodični biznis

TANJA SA 3 ZAVRŠENA FAKULTETA OTIŠLA NA SELO: Sa mužem se bavi OVIM BIZNISOM, do tančina iznela sve - evo koliko ZARAĐUJU (VIDEO)

Moj biznis -

Tanja Prohaska sa završena 3 fakulteta proizvodi mleko sa porodicom u Orlovatu.

Ona se, naime, mlečnim govedarstvom se bavi od kako se iz grada preselila u ovo banatsko selo pre 13 godina.

- Završila sam 3 fakulteta. Završila sam osnovne studije i magistarske studije ovde u Zrenjaninu, na tehničkom fakultetu, i onda sam dobila takođe stipendiju ministarstva inostranih poslova Italije i 9 meseci provela u Bolonji. Jedino zadnje, master studije su iz poljoprivrede. Tu se nekako nadovezalo i to da se udam "na selo" i da suprug i ja ostanemo na selu i da nastavimo posao kojim su se bavili njegovi roditelji - rekla je Tanja.

krava, mleko, selo
foto: Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

Kako ističe, situacija je malo bolja u ovom bitnom poslu, ali i da je dalje teška, kao i da znače u velikoj meri subvencije, kako bi se pokrili troškovi veterinara i nege životinja.

- Teško je, bez obzira što se država trudi da poveća davanja za stočare, i dalje je jako teško. Veoma mali broj ljudi se odlučuje da postane stočar. Mali stočari su svi davno napustili to zanimanje.

- Subencije su skočile sa 25 na 40.000 dinara, po uslovnom grlu to je dosta novca. Većina tog novca ode na veterinare i samu stoku - rekla je, ali istakla i da je skočila cena krava, te da kvalitetna grla ne mogu da se kupe ispod 2.000 do 2.500 evra.

selo, mleko, Zrenjanin
foto: Printscreen/ RTV Santos Zrenjanin

- Na imanju mi imamo 45 muznih krava i još do 25 grla imamo junica, mladih do godinu dana, steonih i tako...

Kako je rekla, na dnevnom nivou oko 22-23 litre daje svaka krava, dodavši da mleko predaju u pančevačku mlekaru.

- Trenutna cena mleka je od 55 do 60 dinara, zavisi od meseca do meseca, kao i količine mleka koju predajemo. Subvencija je povećana sa 10 na 19 dinara, tako da i tu negde vidimo svoju matematiku - rekla je.

Što se ishrane krava tiče, rekla je da trenutno imaju raznoliku ishranu.

- Repin rezanac, prekrupe, stočnog brašna, deteline kao habastu hranu, a popodne dobijaju siložni kukuruz, isto prekrupu, stočno brašno i na kraju detelina - rekla je i istakla da je vrlo važna i mlečna mast.

- One smanjuju količinu mlečne masti kad idu na polja, na ispašu, a trenutno je količina mlečne masti povećana. Recimo da imaju od 4 do 4,5 odsto mlečne masti, a neke i 5 odsto.

Ova porodica vodi računa o svim životinjama na imanju, a najmlađi član je petogodišnja devojčica, koja je istakla da voli životinje i da pomaže svojim roditeljima u održavanju životinja.

Takođe, rekla je da joj je lep život na selu.

Kurir.rs/RTV Santos Zrenjanin

Preneo: M. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja