SVAKI DAN OVU BEOGRADSKU POSLASTICU POJEDE NA HILJADE LJUDI! Nema ko nije čuo za nju, stara je pola veka i turisti je obožavaju
Višnje, ananas, lagani krem, hrskave kore i bademi spoj su koji čini savršeni „Moskva šnit“, desert koji decenijama unazad zadovoljava i najzahtevnija nepca, a koji ove godine slavi pola veka postojanja.
Moskva šnit je prepoznatljiv i zaštićen brend poslastičarnice Hotela Moskva, kreiran pre tačno 50 godina.
- Kada je Kafe Moskva otvoren 1974. godine inspirisan novim konceptom i novim idejama, Moskva šnit torta je bila samo jedan od mnogih recepata koji su napisani te godine. Međutim, ova torta je postala poznata širom sveta za samo nekoliko meseci - objašnjavaju u hotelu Moskva.
Od tada, parče Moskva šnit torte traži preko 300 gostiju svakog dana, a poslastičarnica isporučujue oko 1.000 celih Moskva šnit torti na različite adrese.
- Kada se saberu sve te količine, može se reći da poslastičarnica Moskva napravi 20 tona Moskva šnit torte godišnje. Moskva šnit je osvežavajuća, voćna torta. Osnovni sastojci su bademi, višnje, breskve, ananas i najbolji domaći krem koji se pravi prema tajnom receptu. Zbog svoje jedinstvenosti, Moskva šnit torta se služi svuda u svetu. Ipak je najbolje uživati u njoj uz zvuke klavira i čašu domaćeg vina Hotela Moskva na samom mestu nastanka kraljice među tortama – u samom Hotelu Moskva - kažu.
Anegdote i tople priče
Tokom pola veka postojanja istorija ovog deserta obiluje toplim pričama i anegdotama, a iz čuvenog hotela u centru grada za nas su izdvojili sve.
- Jedan gospodin je poručivao Moskva šnit za rođendan svog sina, kada je sin imao jednu godinu poručio je jedan sprat i tako je svake godine broj spratova torte bio usklađen brojem godina koje sin ima, dok nije stiglo do 10 spratova, kada fizički nije više moglo da se postavlja spratova torte - kažu iz hotela Moskva.
Tu nije kraj zanimljivim pričama o ovoj poslastici.
- Francuski glumac Alen Nuri, tokom dvogodišnjeg radnog boravka u Beogradu zatražio je 50 kilograma „Moskva šnita“. Kako je Alen Nuri bio redovan gost hotela i veliki ljubitelj Moskva šnita, jednom je za potrebe predstave u kojoj je igrao sa Mirom Banjac u jednom beogradskom teatru nabavljao scenske rekvizite, bila mu je potrebna i prava torta od 50 kilograma. Nuri je insistirao da to bude upravo Moskva šnit - objašnjavaju.
BiznisKurir/BIZLife
MOGUĆE POVEĆANJE TURISTIČKE TAKSE U ITALIJI: Poskupeće duplo, evo koliko će je turisti plaćati kada cena poraste