Slušaj vest

Gastronomski sajt Taste Atlas proglasio je mantije najboljim pecivom na svetu, dok se bosanski burek našao na desetom mestu. Na listi na kojoj dominiraju peciva sa Balkana, nalaze se i makedonska zeljanica i grčke bougatsa i trigona panoramatos.

Prave novopazarske mantije koje zaista stižu iz Novog Pazara u Beograd dva puta nedeljno mogu se pronaći u jednoj maloj pekari u Bulevaru kralja Aleksandra. Zašto je ovaj proizvod tako poseban govorio je pekar Dragoslav Tešević, koji kaže da je osnovni razlog zašto su se mantije našle na prvom mestu ove liste taj što se one i dalje prave sa dušom i ručno.

- Još uvek nije proizvedena mašina za pravljenje mantija i to kod nas u Novom Pazaru prave žene koje su dugo prisutne i koje se dugo godina bave time, a njihovo znanje se prenosi s kolena na koleno. Recepti za pravljenje mantija se strogo čuvaju, svaka firma koja proizvodi mantije ima svoj recept i neki svoj dodatak koji drugi ne znaju. Jako je teška proizvodnja mantija i uopšte me ne iznenađuje što su se našle na prvom mestu ove liste - kazao je Tešević.

screenshot-260.jpg
Printscreen/RTS 

Dodaje da treba biti umetnik i razviti toliko testo da bude tanje od papira.

- Ima nekoliko načina na koji se mantije sklapaju, neke se savijaju, neke se kidaju, neke se savijaju naopako. Meso koje se koristi je obavezno juneće - naglašava Tešević.

U ponudi su mantije sa sirom i sa mesom, pa iako Taste Atlas navodi da su mantije sličnog ukusa kao burek, samo drugačijeg oblika, to ostavljamo onima koji vole ova peciva da presude.

Podsećamo, nedavno je Taste Atlas objavio listu najboljih jela iz Srbije, na kom su pazarske mantije takođe bile na prvom mestu.

Biznis.kurir.rs/N1