Novo istraživanje otkriva da su prosečne rente u jednom glavnom gradu dostigle rekordni kvartalni nivo, dok su drugi gradovi sada među najskupljim u Evropi.

Prosečne zakupnine u Londonu dostigle su rekordnu kvartalnu vrednost od 2.694 funti (3.220 evra) mesečno, što je povećanje od 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u novom izveštaju, prenosi Euronews.

Podaci britanskog portala o nekretninama "Rightmove" zasnovani su na analizi više od pola miliona nekretnina oglašenih za iznajmljivanje na toj veb stranici u periodu od jula do septembra 2024.

Kalkulacija prosečne cene zasniva se na traženim zakupninama za sve nekretnine, od garsonjera i jednosobnih stanova do kuća sa više soba.

Uzimajući ove varijable u obzir, London je i dalje jedno od najskupljih mesta za život, sa kirijama koje su veće od onih u uporedivim evropskim zemljama.

shutterstock-107597459.jpg
Shutterstock London

"Rightmove" je izračunao da je prosečna kirija za poželjnije oblasti u unutrašnjosti Londona zapanjujućih 3.175 funti (3.795 evra), dok su cene van Londona bile skromnijih 2.341 funti (2.797 evra).

Direktor kompanije "Properti Science" Tim Banister, rekao je da su zapanjujuće visoke rente u Londonu rezultat brojnih ekonomskih faktora.

"Mnogi zakupodavci se suočavaju sa višim troškovima u vidu hipotekarnih stopa, održavanja i usklađenosti sa propisima. Povećanje prosečnih oglašenih zakupnina takođe odražava izazove sa kojima se zakupci suočavaju, jer se od njih traži da plate više na tržištu koje je još uvek veoma konkurentno, uprkos nekim poboljšanjima u snabdevanju", naveo je.

Kakve su rente u Londonu u poređenju sa evropskim gradovima?

Nemačka kompanija za analizu podataka "Statista" ispitala je troškove iznajmljivanja 23 vodeća evropska grada za prvi kvartal ove godine kako bi odredila najskuplja mesta za iznajmljivanje.

Gradovi uključujući Milano, Pariz, Amsterdam, Berlin, Lisabon, Helsinki, Atina i Rim (ali ne i London) analizirani su da bi se utvrdilo koliko bi koštalo iznajmljivanje jednosobnog, nameštenog stana.

Istraživači kompanije "Statista" su identifikovali Amsterdam kao najskuplji grad za iznajmljivanje jednosobnog stana. Sa kirijama koje prelaze 2.275 evra mesečno, holandski grad, iako skuplji od svojih kontinentalnih suseda, bio je skoro 1.000 evra mesečno jeftiniji od iznajmljivanja u Londonu.

shutterstock-2118458942.jpg
Shuttertsock Pariz

Posle Amsterdama, Rim i Pariz su bili najskuplja mesta za iznajmljivanje među istraživanim glavnim gradovima Evrope. Za iznajmljivanje stana u Rimu treba izdvojiti 2.000 evra mesečno, dok će oni koji žele da krenu stopama "Emili u Parizu" morati da pronađu 1.862 evra za iznajmljivanje nekretnine u glavnom gradu Francuske.

Holandski gradovi Roterdam, Utreht i Hag svrstani su u prvih 10 najskupljih mesta za iznajmljivanje. Roterdam, sa troškovima od 1.795 evra mesečno, bio je na četvrtom mestu na listi, a odmah iza njega je Hag na petoj poziciji sa mesečnim zakupom od 1.790 evra.

Minhen se našao na šestom mestu. Za iznajmljivanje nekretnine u ovom nemačkom gradu potrebno je 1.770 evra mesečno, a za iznajmljivanje stana u holandskom gradu Utrehtu nešto manje - 1.746 evra.

Italijanski gradovi Bolonja i Firenca nalaze se na 11. i 12. poziciji, sa kirijama od 1.600 evra mesečno, isto kao i Prag.

Evropske prestonice, Madrid i Berlin, bile su znatno jeftinije od Londona i Amsterdama, pri čemu su rente u španskom gradu u proseku iznosile 1.494 evra i 1.500 evra u glavnom gradu Nemačke.

shutterstock-143885179.jpg
Shutterstock Madrid

Najpovoljniji za život

Budimpešta, Atina i Torino bili su najpovoljnija mesta za iznajmljivanje među 23 istraživana grada.

Budimpešta je preuzela titulu za najjeftinije kirije, sa mesečnim naknadama koje su bile ispod praga od 1.000 evra.

shutterstock-545741221.jpg
Shutterstock Budimpešta

Naime, u glavnom gardu Mađarske moguće je izjamiti stan za 950 evra.

U Atini, grčkoj prestonici na obalama Mediterana, moguće je izjamiti stan za 1.000 evra, dok italijanski grad Torino ne zaostaje mnogo sa prosečnom zakupninom od 1.100 evra.

Kurir.rs/Euronews