Proizvođač pralina iz Osnabrika bankrotirao je treći put. Za to vreme zaposleni čekaju mesecima na plate.

Lejzifer, poznat po visokokvalitetnim kreacijama od čokolade i pralinama, ponovo se suočava sa velikim finansijskim poteškoćama. Kompanija iz Osnabrika u sredu je podnela zahtev za stečaj. Ovo je treći put od 2019. godine da je kompanija morala da preduzme ovaj korak.

Advokat Stephan Michels je određen kao privremeni upravnik za spas Leisieffer Genussmanufaktur GmbH. Oko 150 radnika čeka na plate od avgusta, a sada će za početak dobiti novac od stečaja. Michels će pokušati da pronađe kupca za kompaniju što je pre moguće, prenosi VirtschaftsVoche.

Tradicionalna kompanija u nevolji

"Leisieffer", osnovana 1909. godine, već je 2019. prošla kroz samostalni stečajni postupak. Prodaja američkom investitoru "Deel & Vinkler" 2020. nije donela dugoročni uspeh. Pandemija i povećani troškovi sirovina i energije ponovo su doveli do bankrota 2022. godine.

profimedia0077255055.jpg
Profiemdia 

Logistička grupa "Zeitfracht" je tada pokušala da preusmeri kompaniju. Pokušaj je propao i kompanija je ponovo prodata. U julu, "Holstein Schoko UG" je preuzeo kompaniju iz Osnabrika, ali takođe bez dugoročnog uspeha.

"Lejziferova" budućnost ostaje neizvesna

Novi vlasnik iza "Holstein Schoko UG", Dieter Mec, već ima iskustva sa korporativnim bankrotima, pošto je prethodno bio menadžer u "McTrek-u" i finansijski direktor "Renoa", koji je takođe podneo zahtev za bankrot. Ostaje da se vidi da li se uz njegovu pomoć "Lajzifer" može spasiti.

Naredne nedelje će biti odlučujuće u tome da li će ponovno pokretanje biti uspešno ili će kompanija morati trajno da se zatvori.

BiznisKurir/Fenix-magazin