Delo robota umetnice Ai-De, humanoida napravljenog pomoću algoritama veštačke inteligencije, naći će se na aukciji kuće Sotbi u novembru, što je prvi put da se takvo delo prodaje.

Portret engleskog matematičara Alena Turinga, smatranog ocem moderne informatike, prodaje se u okviru odeljka onlajn prodaje nazvanog „presek umetnosti i tehnologije“, koja će se odvijati od 31. oktobra do 7. novembra.

Vrednost slike nazvane Bog veštačke inteligencije (AI God) procenjena je na između 100.000 i 150.000 funti, prema tvorcima robota Ai-Da.

Taj ultrarealistični robot je jedan od najrazvijenijih na svetu. Robot je 2019. godine kreirao tim predvođen Ejdanom Melerom, galeristom i osnivačem AI-Da Robot Studija sa stručnjacima za veštačku inteligenciju univerziteta Oksford i Birmingem u Engleskoj.

Screenshot 2024-10-17 104041.png
YouTube/ Channel 4 News 

 Ime je inspirisano Ejdom Lavlejs (Ada Lovelace), prvom ženom koja se bavila kodiranjem.

Robot umetnik koji koristi veštačku inteligenciju da stvara slike ili skuplture ima kamere u očima i bioničke ruke. Kreće se i govori samostalno, bez ljudske intervencije.

- Preko slika Alena Turinga obeležavam njegova ostvarenja i njegove doprinose razvoju informatike i veštačke inteligencije - izjavio je robot, prenosi se u saopštenju Sotbija.

Kurir.rs/Bizlife/Prenela S. Č.