Pored veće snage, bolje efikasnosti i dužeg radnog veka, dosadašnjim revitalizacijama hidroelektrana, „Elektroprivreda Srbije“ dobila je novih oko 200 miliona kilovat-sati godišnje. Zato EPS i planira nastavak modernizacije hidro sektora i priprema revitalizaciju četiri hidroelektrane - „Vlasinske HE“, „Bistrica“, „Potpeć“ i „Đerdap 2“ - rekao je Dragan Stanković, direktor Sektora za održavanje i ulaganje u HE i OIE u EPS.

On je na panel diskusiji „Uloga EPS u zelenoj energetskoj tranziciji Srbije“, koju je organizovao portal „Energija Balkana“ u okviru 19. međunarodnog Sajma energetike, istakao da je pri kraju usvajanje Prostornog plana za projekat izgradnje reverzibilne
HE „Bistrica“, te da nije bilo primedbi okolnih država u pogledu Espoo konvencije.
- Uveliko se vode pregovori sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, JICA o finansiranju i spremamo se da 2026. godine krenemo u razvoj projekta - rekao je Stanković.
Predrag Đorđević, rukovodilac projekta izgradnje vetroelektrane „Kostolac“, naglasio je da su u okviru projekta vetroelektrane „Kostolac“, snage 66 megavata, izgrađeni
pristupni putevi, a trenutno se izlivaju temelji za vetrostubove. Radi se na izgradnj i trafostanice i razvodnom postrojenju, kao i na unutrašnjoj kablovskoj mreži. Očekuje se da će vetroelektrana biti na mreži u oktobru 2025. godine.
- Završetak izgradnje solarne elektrane „Petka“, prema ugovoru, očekuje se u februaru, nakon čega sledi primopredaja - rekao je Jovan Tošić, rukovodilac projekta solarne elektrane „Petka“. - Konstrukcija je stigla, intenzivno se radi montaža, svi moduli, invertori i trafostanica su na terenu.

Miloš Colić, direktor kompanije „New Energy Solutions” i predsedavajući UO OIE Srbija, istakao je da ovo Udruženje i EPS dele iste vrednosti i idu u istom pravcu.

- EPS ima motor, a mi imamo veslo koje pomaže da naša zemlja bude zelenija i da se smanji karbonski otisak. EPS je bio stožer u oba velika talasa investicija u OIE i potpisao je ugovore sa svim elektranama koje su dobile fid-in tarife. Sve elektran koje su pobedile na aukcijama isto su potpisale ugovore sa EPS-om. Menadžment „Elektroprivrede Srbije“ želi više zelene energije i napravio je dobre uslove za pobednike aukcija - rekao je Colić.

Biznis.kurir.rs