Privredne komore Srbije i Dubaija potpisale su Memorandum o saradnji u okviru poslovnog foruma "Kako poslovati u Dubaiju", na kojem učestvuje oko 70 firmi iz Srbije i 13 kompanija iz Dubaija.

Na Poslovnom forumu učestvuju kompanije iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, trgovine, mašinske, industrije tekstila i mode, IT i sektora inovacija.

- Ekonomska saradnja Srbije i UAE je u usponu. Priliv neto direktnih investicija iz UAE od 2012. godine iznosio je 711,8 miliona evra, a u 2023. ukupna spoljnotrgovinska razmena bila je 147 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 111,4 miliona evra i ostvaren je rast od 35,3 odsto, poredeći prethodnu godinu, dok je uvoz bio 35,6 miliona evra, sa rastom od 127,5 odsto - izjavila je ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović na otvaranju foruma.

Adrijana Mesarović.jpg
PKS/Boban Ristić Adrijana Mesarović, ministarka privrede ma Poslovnom forumu Kako poslovati u Dubaiju

 Predsednik Privredne komore Dubaija Muhamed Luta rekao je da očekuje da se vrednost trgovine između dve zemlje višestruko poveća kada bude aktiviran Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između Srbije i UAE.

- Sporazum će omogućiti smanjivanje do 96 odsto carinskih tarifa između dve zemlje i trebalo bi da unapredi međusobnu trgovinu na oko 500 miliona dolara u naredne dve godine. Strateška lokacija Dubaija omogućava gradu da postane globalno čvorište za međunarodnu distribuciju i da se razviju najveći logistički punktovi za trgovinu hranom. Srbija se može nadati da unapredi izvoz preko Dubaija na Bliski istok i da se širi na Afriku i Aziju - rekao je Luta.

 Potpredsednik i član UO PKS Milovan Kocić je istakao da Srbija ni sa jednom zemljom nije imala tako naglo oživljavanje međusobne saradnje kao sa UAE u poslednjih nekoliko godina.

POSLOVNI FORUM.jpg
PKS/Boban Ristić Poslovni forum PKS i Privredne komore Dubaija

 - Polako, ali sigurno postajemo strateški partneri ne samo na političkom već i na ekonomskom planu, čemu u prilog govore velike investicija UAE u Srbiju, ali i velika zainteresovanost poslovne zajednice kompanija iz Srbije da posluju na tržištu te zemlje, a posebno u Dubaiju - rako je Kocić.

Privredni forum 2.jpg
PKS/Boban Ristić Poslovni forum Kako poslovati u Dubaiju

Ambasador UAE u Srbiji Ahmed Almenhali kazao je da je Pivredna komora Dubauja zainteresovana za tržište Srbije jer je vodeće u regionu i istakao da ekonomski odnosi dve zemlje beleže konstatantan napredak, te da su kompanije iz UAE ostvarile značajan uspeh u Srbiji u različitim sektorima.

- Cilj nam je da pronađemo mehanizme koji će olakšati malim i srednjim preduzećima da iskoriste pun potencijal, čime će bilateralna saradnja biti unapređena. Forum će doprineti uspostavljanju jačanja odnosa između privrednika dveju zemalja - rekao je Almenhali.