Globalna potražnja za bakrom bi zbog razvoja veštačke inteligencije (AI) i izgradnje centara podataka mogla da poraste za 72 odsto do 2050, izjavila je glavna finansijska direktorka australijskog rudarskog giganta Bi-Ejč-Pi (BHP) Vandita Pant za Fajnenšel tajms (FT).

Kompanija prognozira da će svetska potražnja za bakrom porasti sa 30,4 miliona tona u 2021. godini na 52,5 miliona tona godišnje do 2050. godine.

Bakar je ključan element za prenos energije i takođe se koristi u sistemima za hlađenje i procesorima u centrima podataka koji se grade sve bržim tempom po celom svetu.

– Udeo centara podataka u svetskoj potražnji za bakrom danas iznosi nepunih jedan odsto, ali očekuje se da će porasti na šest do sedam odsto do 2050. godine – dodaje Vandita Pant.

Cene bakra su već nekoliko nedelja u padu pošto na tržištu vlada zabrinutost zbog slabije potražnje u Kini, ali firma BHP tvrdi da postoje solidne osnove za njihov rast u dužem vremenskom periodu, prenosi portal Oilprice.

Ključni pokretači rasta cena bakra u budućnosti će biti tradicionalni rast u zemljama u razvoju, energetska tranzicija i centri podataka, navodi australijska kompanija.

Biznis Kurir.rs/BizPortal