KANAĐANI OTKRILI JOŠ JEDNO LEŽIŠTE ZLATA U SRBIJI! Prve procene premašuju sve rekorde, novi rudnik već do 2028. godine!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

KANAĐANI OTKRILI JOŠ JEDNO LEŽIŠTE ZLATA U SRBIJI! Prve procene premašuju sve rekorde, novi rudnik već do 2028. godine!

InfoBiz -

Kanadaska kompanija Dundee Precious Metal (DPM) saopštila je ove nedelje da je otkrila ležišta zlata i bakra visokog kvaliteta na novim lokalitetima, a u blizini svog projekta Čoka Rakita koji se nalazi na teritoriji opštine Žagubica.

Rezultati su na lokalitetima Dumitru Potoko i Fransen, koji se nalaze na oko kilometar udaljenosti od projekta Čoka Rakita, pokazali 63 metra sa sadržajem bakra od 1,74%, 2,18 grama zlata po toni i 9,04 grama srebra po toni.

U saopštenju se navodi da će se bušenja nastaviti na lokacijama koje imaju dozvolu, a to su Čoka Rakita, Potaj Čuka i Pešter Jug.

- Uzbuđeni smo istraživačkim potencijalom visokokvalitetnog zlata i bakra na lokalitetima Dumitru Potok i Frasen - rekao je David Rae, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije DPM i dodao:

- Ovi novi rezultati naglašavaju prirodu visokog kvaliteta onoga što vidimo iz naših istražnih aktivnosti i potvrđuju veliki potencijal za dalju mineralizaciju zlata i bakra u Čoka Rakiti i okolnim mestima koja imaju dozvolu za istraživanje.

U decembru prošle godine kanadska kompanija je izvestila o prvoj proceni mineralnih resursa od čak 1,78 miliona unci zlata (nešto više od 50 tona).

Preliminarna ekonomska procena pokazala isplativost otvaranja rudnika

I pre ovih novih otkrića, preliminarna ekonomska procena je pokazala da bi se kompaniji isplatilo otvaranje rudnika u Čoka Rakiti.

zlato
foto: Shutterstock

Kanadska kompanija je u maju objavila preliminarnu ekonomsku procenu projekta Čoka Rakita, odnosno otvaranja rudnika. Kompanija je u preliminarnoj ekonomskoj proceni predložila izgradnju podzemnog rudnika sa godišnjim kapacitetom obrade od 850.000 tona rude. Početni životni vek rudnika procenjen je na 10 godina. Rudnik bi proizvodio 129.000 unci zlata godišnje.

Procenjena neto sadašnja vrednost nakon oporezivanja projekat sa diskontom od 5% iznosi 588 mil USD i interne stope prinosa 33%. Neto sadašnja vrednost predstavlja procenjenu trenutnu vrednost budućih prihoda umanjenu za troškove koji nastaju tokom celog životnog veka rudnika. Procena pokazuje da je otvaranje rudnika u Čoka Rakiti za kompaniju isplativo.

Preliminarna ekonomska procena predlaže da se sa izgradnjom rudnika počne u 2026, a da bi prva proizvodnja zlata mogla početi u prvoj polovini 2028. Otvaranje rudnika koštalo bi 381 mil USD.

DPM-ove akcije na berzi uzletele ove godine

DPM-ovim akcijama se trguje na berzi u Torontu. Prema podacima sa Bloomberg Terminala, cena DPM-ovih akcija u prostu je u poslednjoj godini, naročito od otkrivanja visokokvalitetnog zlata i bakra u Čoka Rakiti, preliminarne ekonomske procene i novih otkrića u blizini Čoka Rakite u sredu.

Cena zlata je u petak dostigla rekordni nivo. Zlato je u petak poraslo za 0,5% na 2,570 USD po unci, pa je na putu da zabeleži nedeljni dobitak od skoro 3%.

DPM i Čoka Rakita

DPM je kanadska međunarodna kompanija za rudarenje zlata koja se bavi nabavkom, istraživanjem, razvojem, rudarenjem i preradom plemenitih metala. Sprovodi projekte u Ekvadoru, Bugarskoj i Srbiji.

Kompanija je prisutna u Srbiji od 2004. godine. Kako je ranije za Bloomberg Adriju rečeno u Ministarstvu rudarstva i energetike, ta kompanija ima njihovu dozvolu za istraživanje na teritorijama Petrovac na Mlavi, Bor, Majdanpek.

Čoka Rakita se nalazi u opštini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od projekta zlata Timok, koji takođe vrši ova kanadska kompanija, a čije istraživanje je kompanija pauzirala nakon otkrića u Čoka Rakiti.

Veliko nalazište zlata u tom kraju otkriveno je krajem 2022. godine.

Biznis Kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track