Agencija: Vršački vinogradi nisu prodati

Nije potpisan ugovor

Agencija: Vršački vinogradi nisu prodati

InfoBiz -
Komercijalni direktor privrednog društva "Vršački vinogradi" Dejan Nestorov izjavio je da očekuje da će prodaja te kompanije biti poništena

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju saopštila je danas da nije potpisala Ugovor o prodaji "Vršačkih vinograda" sa kineskom firmom Guan Nan, što, kako je navela, stavove iz Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije čini bespredmetnim, a natpise nekih medija sa zahtevima za raskid Ugovora besmislenim, jer se ne može raskinuti ugovor koji nije ni potpisan.

U saopštenju se podseća da je licitacija za prodaju imovine preduzeća "Vršački Vinogradi" održana 26. jula 2013, te da su prodajnu dokumentaciju otkupila četiri zainteresovana lica, ali se za javno nadmetanje prijavio samo jedan učesnik - društvo Guan Nan d.o.o. Beograd.

To preduzeće je, prema saopštenju Agencije, "prihvatilo cenu od 5.285.362,69 evra na trećem Javnom nadmetanju organizovanom u svemu prema postojećoj važećoj zakonskoj regulativi, donetoj od strane Vlade RS"."U skladu sa svojim ovlašćenjima Agencija nije potpisala Ugovor sa navedenim pobednikom na licitaciji, što u velikoj meri stavove navedene u Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije čini bespredmetnim, a natpise pojedinih medija sa zahtevima za raskid Ugovora besmislenim, jer nije moguće raskidati ugovor koji nije ni potpisan", piše u saopštenju.

Agencija je navela da je Ministarstvo finansija i privrede, kao njihov nadzorni organ, nakon licitacije izrazilo određena neslaganja sa pojedinim elementima nacrta Ugovora i potrebu da se predvide jača sredstva obezbeđenja ispunjenja ugovornih obaveza od strane kupca, što je i moguće učiniti ukoliko postoji saglasnost svih ugovornih strana.

U saopštenju se dodaje da će Agencija u slučaju "Vršačkih vinograda" postupati u skladu sa odlukama nadležnih organa, da se i ona sama zalaže da se dosadašnji tok postupka i dalji koraci brižljivo preispitaju od strane državnih organa, te da se u proteklih godinu dana u dva navrata zvanično obraćala Vladi i repubičkoj skupštini s pozivom za preispitivanje zakonitosti i regularnosti rada Agencije.

Premijer Ivica Dačić naložio je Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da proveri prodaju imovine "Vršačkih vinograda". Dačić je rekao da je MUP-u prosledio izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o "Vršačkim vinogradima", u kojem se iznose ozbiljne primedbe "koje zahtevaju hitnu proveru".

Reč je o Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, kojim se ukazuje na postupanje Agencije za privatizaciju, a kojim je oštećena država i to preduzeće, dodao je Dačić.

Komercijalni direktor privrednog društva "Vršački vinogradi" Dejan Nestorov izjavio je da očekuje da će prodaja te kompanije biti poništena, jer niti je kineska firma "Guan Nan" izvršila uplatu, niti je između nje i Ministarstva finansija i opštine Vršac potpisan ugovor.

"Vrednost koja je dobijena za "Vršačke vinograde" je nerealno niska. To što mi imamo dugove nema veze sa postignutom cenom, jer se nije prodavao kapital, već imovina i budući vlasnici ne preuzimaju nijedan dug", rekao je Nestorov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track