Kuper standard postavio kamen temeljac za fabriku
Foto: Tanjug

Kuper standard postavio kamen temeljac za fabriku

InfoBiz -
Potpredsednik Kuper standarda za Evropu Robert Kening kazao je da će u fabrici biti uposleno 600 radnika i da će proizvodnja početi u prvom tromesečju 2014. godine
1 / 5 Foto: Tanjug

SREMSKA MITROVICA - Američka kompanija Kuper standard (Cooper Standard) postavila je danas u Sremskoj Mitrovici kamen temeljac za fabriku automobilskih zaptivnih sistema, u koju će biti investirano 35 miliona evra.

Potpredsednik Kuper standarda za Evropu Robert Kening kazao je da će u fabrici biti uposleno 600 radnika i da će proizvodnja početi u prvom tromesečju 2014. godine. Predstavnici Kuper standarda, lokalne samouprave, ambasador SAD Majkl Kirbi i premijer Srbije Ivica Dačić potpisali su tom prilikom ugovor o početku radova na fabrici.

Plan je da kompanija Kuper standard, jedan od najvećih svetskih proizvođača delova za automobile, u Sremskoj Mitrovici do kraja godine izgradi 18.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora gde će se proizvoditi gumeni i plastični delovi za sve vrste vozila, odnosno, kederi za vrata i prozore. Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) će podržati taj projekat sa 8.000 evra po zaposlenom, jer je reč o pogonu koji će snabdevati fabriku Fijat automobili Srbija i izvoziti gotovo svim velikim svetskim proizvođačima automobila.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kazao je da je građevinska dozvola za fabriku izdata za 12 dana.

"To dovoljno govori da sve zavisi od ljudi. Ako nesto želite, to možete i da uradite, ali morate i da se potrudite", dodao je Nedimović. Iz lokalne samouprave ranije je najavljeno da će se u sledećoj fazi graditi još 10.000 kvadratnih metara prostora radi proširenja proizvodnje i novog zapošljavanja. Sremska Mitrovica je pre tri meseca Kuper standardu za izgradnju fabrike prodala parcelu površine 6,3 hektara u radnoj zoni "Sever" za 45 miliona dinara. U periodu od 2006. godine do sada u strani investitori su u Sremskoj Mitrovici otvorili nove pogone u koje je uloženo ukupno 102 miliona evra i u kojima je zaposleno 2.050 radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track