ERDOGAN SAVETUJE: Turci, ne koristite kreditne kartice!

Banke podrivaju ekonomiju

ERDOGAN SAVETUJE: Turci, ne koristite kreditne kartice!

InfoBiz -
Optužio banke da su zarobile ljude u siromaštvu putem visokih kamata

ANKARA - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Turke da ne koriste kreditne kartice, optužujući banke da su "zarobile" ljude u siromaštvu putem visokih kamata, pomoću kojih bankarski lobi pokušava da oslabi ekonomiju.

Komentar premijera najnoviji je u nizu njegovih verbalnih napada na finansijsku zajednicu, koja očekuje da će turska centralna banka sledeće nedelje podići troškove zaduživanja u cilju stabilizacije valute, javlja Rojters. Erdogan je naveo da se banke bogate pomoću visokih kamata i marži i pozvao ljude da žive u skladu sa svojim mogućnostima.

"Ne uzimajte kreditne kartice. Ko plaća tim novcem? Ne bogati, već siromašni, koji umiru da dobiju kreditnu karticu i pohvale se njom. Novca ipak nestane pre kraja meseca. Moramo zajedno da se suprostavimo toj igri", rekao je premijer.

Erdogan i članovi njegoove vlade optužili su spekulante i bankarski lobi da su podsticali nestabilnost na finansijskim tržištima da bi ostvarili brzu zaradu na račun tusrke privrede.

Premijer je prošle godine u više navrata ponovio da želi da realne kamatne stope budu nula odsto, a prošlog meseca je obećao da će "ugušiti" spekulante koji se bogate "na znoju naroda", pozivajući Turke da novac drže u državnim, a ne privatnim bankama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track