DAČIĆ: Srbija nije pred bankrotom!
Foto: Marina Lopičić

DAČIĆ: Srbija nije pred bankrotom!

InfoBiz -
Dačić je rekao da su s jedne strane izuzetno dobri ekonomski pokazatelji da Srbija ima "nikad veći izvoz", da će imati najveći rast u regionu- između dva i tri odsto, kao i veću industrijsku proizvodnju u ovoj godini, ali da je s druge strane problem, jer prihodi budžetu nisu kao što je planirano

BEOGRAD - Srbija nema problem sa likvidnošću, niti je pred bankrotom, a rebalansom budžeta, deficit će biti doveden do ciljane granice, ispod pet odsto, na- 4,7 odsto, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i poručio da će se strategija sveukupnog rasta i razvoja usaglasiti sa svim društvenim činiocima.

"Prihodi budžeta, zbog krize, neće biti koliko su planirani, manjak prihoda mogli bi rešiti zaduživanjem, ali mi to ne želimo, jer bi veći deficit narušio makroekonomsku stabilnost zemlje i zbog toga su mere vlade usmerene na smanjenje troškova kroz rebalans budžata, izjavio je Dačić posle sastanka u Vladi Srbije sa sindikatima i udruženjima privrednika, koji je trajao gotovo tri sata.

Premijer je ocenio da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji i da će vlada za mere tražiti široku saglasnost i sa privrednicima, poslodavcima, sindikatima, ali i ekonomske nauke.

Dačić je rekao da su s jedne strane izuzetno dobri ekonomski pokazatelji da Srbija ima "nikad veći izvoz", da će imati najveći rast u regionu- između dva i tri odsto, kao i veću industrijsku proizvodnju u ovoj godini, ali da je s druge strane problem, jer prihodi budžetu nisu kao što je planirano.

On je, navode da je zemlja pred bankrotom, nazvao glupostima.

Dačić je rekao da su kroz rebalans, sva ministarstva morala da smanje svoje budžete za ovu godinu i najavio da će se ozbiljnije "ući u koštac sa sivom ekonomijom".

Moramo da utvrdimo strategiju sveukupnog društvenog rasta i razvoja u narednim godinama, to je jedini izlaz iz postojeće situacije, rekao je on.

Nismo hteli to da rešavamo na uštrb najsiromašnijih, zbog toga nema zamrzavanaja i smanjenja plata i penzija, osim što ćemo svi zajedno morati da podnesemo teret da plate i penzije neće rasti koliko bismo želeli, već shodno ekonomskim mogućnostima, poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, mere su kratkoročne, a neke na duži rok, reforma javnog sektora, javnih preduzeća, i penzionog i zdravstvenog sistema, kao i obrazovnog sisteme.

On je obećao da će vlada preduzeti energične mere u interesu društva, naroda i države, kao što je to činila i u političkim odlukama.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je rekao da su od sindikata i privrednika dobili najširu podršku za reformu u najtežem segmentu - javnom sektoru.

Dinkić je najavio da u borbi sa sivom ekonomijom neće biti tolerancije u fiskalnoj disciplini.Oni koji ne plate porez, ne varaju državu, već građane, učitelje, kojima su zbog toga manje plate, vojnike, policajce ... rekao je Dinkić.

On je najavio da će se na izmenama Zakona o radu zajednički raditi sa sindikatima i poslodavcima, u cilju povećanja zaposlenosti i mogućnosti za investicije.

Ohrabren sam da i sam sindikat kaže da taj zakon treba menjati, rekao je Dinkić, moramo naći zajednički jezik šta ključno treba promeniti.

On je naveo da će se za izmene Zakona o radu odrediti koordinator i to iz Srpske napredene stranke, koji će voditi izradu nacrta promena tog zakona.

Kako je rekao Dinkić, dobili su i podršku da se hitno izmeni i Zakon o planiranju i izgradnji i ukine birokratija kod izdavanja građevinskih dozvola.

Prema Dinkićevim rečima, u merama Vlade, rebalans budžeta, koji bi 1. jula trebalo da dođe pred Skupštinu Srbije je samo jedna, a ostale će se simultano sprovoditi na duže vreme.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSS) Ljubisav Orbović je rekao da vlada za nove mere štednje ima punu podršku, kao i za restruktuiranje preduzeća, ali da očekuje dogovor o promenama Zakona o radu.

Orbović je izrazio čuđenje zašto bi izmenama Zakona o radu rukovodio koordinator, kad imamo ministra rada i socijalne politike i da bi to bio presedan.

Nismo protiv izmena zakona o radu, ali dogovoreno je da će se formirati komisije koje će na tome raditi, a premijer je obećao da će o tome raspravljati Socijalnno-ekonomski savet, rekao je Orbović.

"Poslovna zajednica snažno podržava sve mere Vlade Srbije i pohvaljuje državno rukovodstvo što je iz defanzive i odlaganja reformi proteklih decenija, prešlo u aktivno rešavanje ekonomske situacije", izjavioo je predsdnik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

http://www.youtube.com/watch?v=dTnJAOW3ui8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track