Etihad u Jat ulaže 50 miliona dolara

Spremni za kupovinu

Etihad u Jat ulaže 50 miliona dolara

InfoBiz -
Do kraja godine sleću avioni "erbas", a razmišlja se i o nabavci aviona "bombardije"

BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" spremna je za kupovinu 49 odsto "Jat ervejza", za šta samo u ovoj godini planira da investira između 40 i 50 miliona dolara, a osim kupovine aviona tipa "erbas" na lizing, razmišljaju i o kupovini aviona tipa "bombardije".

O ponudi “Etihada”, koju stručnjaci iz avio-saobraćaja ocenjuju kao veoma korektnu, Vlada Srbije bi trebalo da se izjasni do sredine jula, prenosi beogradski dnevni list.

List navodi da će samo u ovoj godini "Etihad" investirati u "Jat" između 40 i 50 miliona dolara. Do kraja godine sleću avioni "erbas", a razmišlja se i o nabavci aviona "bombardije".

Kompletna obnova flote "Jata" treba da počne u poslednjem kvartalu ove godine, tako što bi se realizovala nabavka 10 "erbasovih" aviona na lizing, a postojeći avioni tipa "boing" ostali bi u vlasništvu Srbije, koja može da ih proda i od toga ostvari prihod od dvadesetak miliona dolara.

Postojeće letelice tipa ATR bile bi zamenjene avionima "bombardije" proizvođača iz Kanade i to sa četiri do pet komada.

Iako zvaničnih potvrda nema, ni jedna, ni druga strana u ovom poslu ne žele da se detalji iznose u javnost, spekuliše se da "Etihad" od 1. oktobra preuzima rukovođenje srpskom avio-kompanijom.

Prema predlogu "Etihada", država Srbija bi trebalo da preuzme dugovanja "Jata" i da obezbedi socijalni program za višak zaposlenih, a prema proceni avio-kompanije iz Emirata dovoljno bi bilo da "Jat" napusti od 250 do 300 radnika, a ne 600 koliko se ranije spekulisalo u domaćim medijima.

Od 1. oktobra "Etihad" i država Srbija delili bi gubitak ili dobitak "Jata".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track