Rusija pristala na bescarinski uvoz Fijata

Privilegovano partnerstvo

Rusija pristala na bescarinski uvoz Fijata

InfoBiz -
Srpski premijer je kazao da je molio Putina, jer više nije mogao da izdrži pritiske javnosti i ministra finansija Mlađana Dinkića, da pristane na bescarinski uvoz

MOSKVA - Rusija je obećala da će dozvoliti bescarinski uvoz određene kvote Fijatovih automobila, proizvedenih u Srbiji, iako to nije njen ekonomski interes, izjavio je danas u Moskvi premijer Srbije Ivica Dačić.

Na kraju posete, tokom koje je razgovarao sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevom i predstavnicima Vnještorgbanke (VTB), Dačić je izjavio da uvoz Fijatovih automobila nije prioritet za Rusiju.

"Ona ima svoju automobilsku industriju, ima milion zaposlenih u toj industriji, koja i sama ima problema. Nelogičan je zahtev da nam oni odobre da izvoz Fijata bude pod režimom slobodne trgovine, jer imaju svoje proizvođače", rekao je Dačić.

Kazao je i da je molio Putina, jer "više ne može da izdrži pritiske javnosti i ministra finansija Mlađana Dinkića", da pristane na bescarinski uvoz.

"Putin mi je obećao da će to da učini, da će uvesti neke male količine za početak. Ako bi se gledao ekonomski interes, oni su apsolutno protiv toga, jedino zbog tog našeg privilegovanog partnerstva, odnosno statusa koji imamo u Rusiji, oni će izaći u susret tim zahtevima. Odobriće određene kvote koje će na početku biti znatno manje od onoga što Fijat može da proizvede", rekao je Dačić i dodao da je Srbija za početak tražila kvotu od 10.000 automobila.

Održana promocija fijata 500LU Moskvi je danas premijerno predstavljen fijat 500L za rusko tržište, čime je najavljen skori početak prodaje tog automobila u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo finasija i privrede Srbije.

Kako se navodi, promociji Fijatovog automobila, koji se proizvodi u Kragujevcu, prisustvovali su visoki predstavnici delegacije Fijata, italijanski ambasador u Rusiji i ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je na promociji je rekao da je Vlada Srbije predložila da se odobre kvote za bescarinski izvoz automobila iz Srbije u Rusiju, kako bi uz bescarinski uvoz fijat 500L bio što konkurentniji na ruskom tržištu i što privlačniji za ruske kupce.

Naglašeno je da je fijat 500L u ovom trenutku najveći izvozni adut srpske privrede, imajući u vidu da se već dve trećine komponenti koje se u njega ugrađuju proizvode u fabrikama u Srbiji, a da je potražnja za njim u svetu izuzetno dobra, što doprinosi stalnom rastu proizvodnje i zapošljavanju novih radnika u Kragujevcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track