Slovaci ulažu 20 miliona evra u Simpo ŠIK
Foto: Milen đorđević

Kuršumlija

Slovaci ulažu 20 miliona evra u Simpo ŠIK

InfoBiz -
Potpisivanju Memoranduma prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić

KURŠUMLIJA - Direktor Simpo ŠIK-a iz Kuršumlije Ljubomir Ilkić i direktor slovačke kompanije GGE Roland Tot potpisali su u Bratislavi Memorandum o razumevanju, koji je prvi korak u realizaciji investicije vredne 20 miliona evra. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Projekat se odnosi na izgradnju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju tehnološke pare i struje korišćenjem drvne biomase na lokaciji fabričkog kruga Simpo ŠIK-a u Kuršumliji.

"Realizacijom projekta kogeneracije obezbediće se kontinuirano i stabilno snabdevanje Simpo ŠIK-a tehnološkom parom neophodnom za proces proizvodnje, povećati energetska efikasnost uz punu brigu o zaštiti životne sredine.

Benefite od izgradnje postrojenja imaće i lokalna zajednica jer su Simpo ŠIK i GGE ponudili opštini Kuršumlija da uzme učešće u projektu. Ovaj memorandum predstavlja uvod u izradu idejnog projekta koji treba da pokaže ekonomsku opravdanost čitave investicije i čija će izrada trajati do juna. Krajnji rok za potpisivanje ugovora je septembar", rekao je Ilkić.

Ilkić pojašnjava da realizacijom ovog projekta postoji mogućnost da se grejanje u školama, vrtićima, bolnici i drugim javnim ustanovama u Kuršumliji, koje je sada na lož ulje i ugalj, zameni grejanjem čistom energijom proizvedenom od drvne biomase.

"Projekat kogeneracije doneće Kuršumliji ekološki pogon za proizvodnju energije koji će raditi po najvišim standardima. Sa druge strane Simpo ŠIK širi mogućnosti za dalji razvoj, za otvaranje novih pogona i nova radna mesta. Danas samo onaj ko teži razvoju novih proizvoda i inovira svoje poslovanje ima čemu da se nada i može da ide napred, zato Simpo ŠIK pažljivo prati sve prilike koje se pružaju i nastoji da deluje proaktivno", ističe direktor Ilkić.

Inače, Simpo ŠIK je najveća kompanija u Kuršumliji, zapošljava oko 600 radnika, a glavni proizvod joj je lesonit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja