Zeleno svetlo za skuplji gas
Foto: Tanjug

AERS

Zeleno svetlo za skuplji gas

InfoBiz -
Od 1. februara cena gasa za domaćinstva koje snabdeva Srbijagas poskupeće u proseku 9,3 odsto, na 41,32 dinara po kubnom metru

BEOGRAD - Agencija za energetiku Srbije (AERS) saopštila je danas da će od 1. februara gas za domaćinstva koje snabdeva Srbijagas poskupeti u proseku 9,3 odsto, na 41,32 dinara po kubnom metru.

Kako se navodi u saopštenju, za ostale kupce koje snabdeva Srbijagas cene gasa biće povećane od 15. januara.Prosečno povećanje cena za sve kupce priključene na distributivni sistem Srbijagasa je 9,9 procenata i gas će ih koštati 39,13 dinara po kubnom metru.

Navodi se i da je prosečna cena po kojoj javni snabdevači mogu od Srbijagasa nabaviti prirodni gas povećana za 10,38 procenata, na 36,7 dinara po kubnom metru, sa troškovima transporta.

Ni sa tom cenom ne pokrivaju se u celini sadašnji troškovi uvoza gasa, ocenila je Agencija za energetiku.AERS je 31. decembra 2012. godine dao saglasnost na odluku Upravnog odbora JP Srbijagas o cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Agencija je proveravala opravdanost tog zahteva na osnovu dokumentacije i podataka koje joj je Srbijagas dostavio tokom decembra 2012. Uslovi za promenu cena za javno snabdevanje stekli su se time što je Srbijagas dobio licencu za tu delatnost i nakon što je Vlada Srbije odredila to javno preduzeće za privremenog snabdevača gasom javnih snabdevača i uslove pod kojim će ih snabdevati.

Agencija će moći da da saglasnost na nove cene za javno snabdevanje kupaca priključenih na ostala 34 distributivna sistema, kada i oni dobiju licence za javno snabdevanje.

Kupci priključeni na transportni sistem nemaju više pravo na regulisane cene i snabdevaju se po tržišnim cenama od snabdevača koga sami izaberu, navodi se u saopštenju.

Srbijagas nije od Agencije tražio promenu cena pristupa transportnom i distributivnom sistemu (takozvanih mrežarina), tako da će se i dalje primenjivati cene ovih usluga utvrđene 2011. godine, iako su one niže od stvarnih opravdanih troškova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja