Savić: Imamo najveću inflaciju u Evropi

Predsednik Saveta guvernera NBS

Savić: Imamo najveću inflaciju u Evropi

InfoBiz -
U novembru se inflacija nalazila na nivou od 11,9 odsto, a očekujemo da će do kraj godine biti 13 odsto

BEOGRAD - Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić rekao je jutros da se očekuje da Srbija ovu godinu završi sa inflacijom od 13 odsto i da će se verovatno tendencija rasta nastaviti i u prvom kvartalu naredne godine.On je istakao da je Srbija zemlja sa najvećom stopom inflacije u Evropi i da je to najveći problem sa kojim moramo da se suočimo.

Savić je podsetio da je osnovna karakteristika kretanja naše inflacije skokovitost, odnosno imamo u jednoj godini rast od 15 odsto, pa onda nagli pad.

"U novembru se inflacija nalazila na nivou od 11,9 odsto, a očekujemo da će do kraj godine biti 13 odsto. Tendencija rasta će se verovatno nastaviti i u prvom kvartalu naredne godine", naglasio je Savić.

Govoreći o kursu evra, on je naveo, da će na kratak rok kurs biti stabilan, a na srednji i dug rok sve će zavisiti od inflacije i izvoza.

"Moramo imati u vidu da se kurs evra prilagođava razlici inflacije između nas i Evrope, a drugi aspekt je rast izvoza. U narednoj godini presudna stvar će biti ono šta će se desiti sa Fijatom i Železarom u Smederevu", zaključio je Savić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track