NBS povećala referentnu kamatu na 11,25 odsto

Narodna banka

NBS povećala referentnu kamatu na 11,25 odsto

InfoBiz -
Inflacija je u novembru privremeno usporila rast, ali je njeno kretanje i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je povećao referentnu kamatnu stopu sa 10,95 na 11,25 odsto.Kako se navodi u saopštenju NBS (www.nbs.rs), u skladu sa projekcijom centralne banke međugodišnja inflacija je u novembru privremeno usporila rast, ali je njeno kretanje i dalje iznad gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja."Pri tome, preduzete mere fiskalne konsolidacije, koje su dale prve efekte, tek treba da pruže puni doprinos smanjivanju međugodišnje inflacije u narednoj godini", istakla je centralna banka.

Izvršni odbor je ocenio da je povećana dinarska likvidnost bankarskog sektora i odlučio da će promeniti smer glavnih operacija na otvorenom tržištu u pravcu povlačenja viška dinarske likvidnosti, kako se ne bi podstakao rast agregatne tražnje i preko toga ostvario uticaj na inflaciju i devizni kurs.

Ocenjuje se da će na kretanje inflacije u najvećoj meri će uticati cene hrane i regulisane cene, kao i to da li će agregatna tražnja i ubuduće ostati ključni dezinflatorni faktor.

Prema projekciji NBS, kako se navodi, međugodišnja inflacija će se vratiti u granice cilja do kraja 2013. godine.Ciljana inflacija za 2012, 2013, i 2013, prema memorandumu NBS, je četiri odsto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus-minus 1,5 procentnih poena.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 17. januara 2013. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track