Kragujevčani izvezli oružja za 20 miliona dolara
Foto: Tanjug

Zastava oružje

Kragujevčani izvezli oružja za 20 miliona dolara

InfoBiz -
Izvoz u ovoj godini najbolji je rezultat kragujevačke fabrike oružja u poslednje dve decenije

KRAGUJEVAC - Fabrika Zastava oružje je u prvih devet meseci 2012. izvezla naoružanje i tehnologiju vrednu 20 miliona dolara, a do kraja godine prihodovaće još osam miliona dolara, izjavio je danas generalni direktor te fabrike Rade Gromović.

On je rekao da je izvoz u ovoj godini najbolji rezultat kragujevačke fabrike oružja u poslednje dve decenije.Precizirao je da je reč o realizaciji tri ugovora - sa SDPR-om o izvozu lovačkog i sportskog oružja u SAD, zatim o izvoz naoružanja i vojne opreme na Bliski istok i ugovoru za transfer tehnologije sa Ministarstvom odbrambene industrije Azerbejdžana.

Pored tih ugovora Zastava oružje ima i dosta manjih porudžbina za izvoz lovačkog i sportskog programa, rekao je Gromović i dodao da očekuje da do kraja budu potpisani novi ugovori, kao rezultat posete srpskog ministra odbrane potencijalnim tržištima.

Prema rečima Gromovića, u fabrici Zastava oružje se neprekidno radi na osvajanju novih modela. "Za posao za Ameriku koji je vredan 26,5 miliona dolara napravili smo i modifikovali pet novih modela, osvojili smo dvocevni bacač granata za tržište Vojske Srbije koji će ući u serijsku proizvodnju, a sa Vojnotehničkim institutom smo ugovorili izradu funkcionalnog modela topa 30 milimetara u kalibru 173", rekao je on.

Gromović je naveo da u kragujevačkoj fabrici završavaju novu malokalibarsku pušku koju je, kako je istakao, američki partner visoko ocenio, a u planu je i da naredne godine Zastava oružje počne serijsku proizvodnju pištolja sa polimernim rukohvatom. U fabrici Zastava oružje u Kragujevcu uposleno je 1.950 radnika.

Predsednik sindikata te fabrike Dragan Ilić je rekao da je ove godine primljeno 320 novih radnika, među kojima je 120 bez radnog iskustva.

"Stvaraju se uslovi za socijalni program i, prema našim procenama, do 500 oružara bi mogli da dobrovoljno napuste fabriku, kako bi se uposlili mlađi kadrovi radi efikasnije realizacije ugovorenih poslova", rekao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja