NBS nije nadležna za dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine

Odluke donosi isključivo rukovodstvo banke

NBS nije nadležna za dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine

InfoBiz -
Narodna banka Srbije nenadležna za davanje saglasnosti na planiranu dokapitalizaciju RBV od 15 milijardi dinara, jer akcionar te banke poseduje učešće u kapitalu veće od 50 odsto

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS)oglasila se nenadležnom za davanje saglasnosti na planiranu dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine (RBV) od 15 milijardi dinara, jer akcionar te banke poseduje učešće u kapitalu veće od 50 odsto.

NBS navodi da ona daje saglasnost ukoliko je reč o direktnom ili indirektnom sticanju vlasničkog udela (glasačkih prava), koje sticaocu omogućava od pet do 20, više od 20 do 33, više od 33 do 50 i više od 50 odsto.

"Na pitanje zašto je NBS dozvolila da u RBV uđe do čak 75 odsto nenaplativih potraživanja i zašto nije kontrolisala njeno poslovanje, dogovoreno je da "poslovne odluke donosi isključivo rukovodstvo banke, odnosno Izvršni i Upravni odbor, kao izabrana lica koja nastupaju u interesu vlasnika banke-akcionara.

"NBS je istakla da ona ne može biti odgovorna za poslovne odluke koje donosi menadžment banke, podećajući da to nije praksa nigde u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track