Senić: Odnosi MMF i vlade iskreni i korektni

Bolji nego na početku

Senić: Odnosi MMF i vlade iskreni i korektni

InfoBiz -
Odlična vest da su odnosi sa MMF bolji nego kada je vlada formirana, jer je, kako je rekao, bilo mnogo skepse u međunarodnoj zajenici prema ovoj vladi

BEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić izjavio je danas da su odnosi Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom bolji nego kada je formirana aktuelna vlada i da sa MMF-om Srbija ima jasne, iskrene i korektne odnose.

"Razgovarali smo u posleđnih desetak dana svaki dan sa MMF-om. Ovo je prvi put da imamo jasne, iskrene i korektne odnose sa MMF-om jer tačno znamo koje su naša projekcije", rekao je Senić i najavio razgovore sa predstavnicima MMF u novembru.

On je dodao da je odlična vest da su odnosi sa MMF bolji nego kada je vlada formirana, jer je, kako je rekao, bilo mnogo skepse u međunarodnoj zajenici prema ovoj vladi.

Senić je naglasio da je zadovoljan što je vlada juče usvojila Predlog zakona o budžetu za 2013. godinu, jer je to prvi put u poslednjih desetak godina da Skupština Srbije ima nekoliko nedelja da ga razmatra. Za kritike opozicije Senić kaže da su očekivane, ali da je vlada uradila ono što je obećala i podseća da je opozicija kritikovala i rebalans budžeta za koga je navodila da predviđa veliki deficit.

"Sad kada smo učinili veliko smanjanje deficita kažu da su nerealne projekcije, ali sledeća godina pokazaće ko je u pravu. Mislim da su to neutemeljene ktritike i pokušaj da se na nekom lošijem scenariju zarade politički poeni", naveo je Senić.

Senić je istakao i da je bilo potrebno da budžet ima jaču socijalnu dimenziju jer je broj nezaposlenih veliki, a ljudi teško žive, kao i da se predlogom budžeta predviđa veći budžet za poljoprivredu, kako je ranije i najavljeno.Prema njegovim rečima, zadatak budžeta nije da otvara radna mesta, jer ako to predvidija, onda to znači zapošljavanje u javnom sektoru.

"Uvođenjem reda u poreski sistem radimo da privrednici otvaraju radna mesta, a mi radimo na smanjenju birokratije, pojednostavljenju poreskog sistema, fiskalnoj konsolidaciji što treba da relaksira ekonomsku situaciju i otvori prostor za strane investicije", naglasio je Senić.

Senić je naveo i da je predviđeno da dok traje krize nema otpuštanja u javnom sektoru, ali je ograničen rast plata i penzija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track