MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Francuzi će nam pomoći oko nuklearki, od EDF očekujemo razmenu znanja i iskustva
Foto: MRE

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Francuzi će nam pomoći oko nuklearki, od EDF očekujemo razmenu znanja i iskustva

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je Srbija traži partnere u svetu koji su među najboljima u određenim oblastima, a francuska elektroprivreda (EDF) je najveći nuklearni operater na svetu, sa jedinstvenim iskustvom duž celokupnog životnog ciklusa nuklearnih elektrana.

Ona je, u intervjuu za današnje izdanje Večernjih novosti, navela da su dokumenti o saradnji u oblasti nuklearne energije potpisani u prisustvu predsednika Srbije i Francuske, Aleksandra Vučića i Emenuela Makrona tokom njihovih poslednjih susreta u Parizu i Beogradu što govori o značaju ove oblasti u ukupnoj bilateralnoj saradnji.

"Na osnovu potpisanog Memoranduma kojim se stvara okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije, potpisan je dokument o saradnji u proceni potencijala za razvoj programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji", rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, potpisivanjem Memoranduma sa predstavnicima pet ministarstava i 20 fakulteta, naučnih institucija i energetskih preduzeća u julu ove godine u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji, napravljen je važan korak ka objedinjavanju domaće stručne i naučne zajednice.

"Od EDF očekujemo da dobijemo podršku, pre svega u razmeni znanja i iskustva u cilju jačanja domaćih stručnih kadrova, i tehničku pomoću u uspostavljanju zakonodavnog okviru u oblasti nuklearne energije", objasnila je Đedović Handanović.

Na pitanje šta bi korišćenje nuklearne energije donelo Srbiji, ona je odgovorila da je "od trenutka donošenja prvih informisanih odluka o izgradnji nuklearne elektrane, do puštanja u rad potrebno najmanje 10 godina".

"To znači da razmatranje korišćenja nuklearne energije nije pitanje samo aktuelne energetske situacije, već deo odgovora na pitanje kako ćemo obezbediti dovoljno energije za naše građane i privredu u periodu od 15 ili 25 godina od danas, tokom kojih nas očekuje smanjenje proizvodnje uglja i povećane potrebe za energijom, pre svega zbog očekivanog rasta industrije, digitalizacije, veštačke inteligencije", dodala je ministarka.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track