MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Sliv reke Jadar predstavlja oko 15% sliva Drine ili oko 1,08% u odnosu na teritoriju Republike Srbije
Foto: Shutterstock

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Sliv reke Jadar predstavlja oko 15% sliva Drine ili oko 1,08% u odnosu na teritoriju Republike Srbije

InfoBiz -

sliv-jadra-mnogo-manji-u-poredjenju-sa-drugim-rekama-ministarstvo-poljoprivrede-njegovo-vodosnabdevanje-drzave-nije-znacajno

Povodom izjave predsednika Upravnog odbora Centra za evropsku politiku Srđana Majstorovića, u kojoj je navedeno da je područje na kojem se planira projekat Jadar poznato po voćarstvu i da obezbeđuje trećinu vode za piće u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede želi da javnosti pruži tačne informacije na osnovu relevantnih zvaničnih podataka, a pre svega iz Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. godine.

Prema ovom planskom dokumentu, na teritoriji Republike Srbije godišnje padne oko 63,7 milijardi m3 vode, od čega oko 16 milijardi m3 otekne u vodene tokove, dok se ostatak vraća u atmosferu evapotranspiracijom. Sliv reke Jadar, čija površina iznosi približno 958 km2, predstavlja oko 15% sliva Drine ili oko 1,08% u odnosu na teritoriju Republike Srbije.

Da bi se dobio bolji utisak o tome koliko je sliv Jadra mali u poređenju sa slivovima većih reka u Srbiji, navodimo podatke o površinama neposrednih slivova reka: Dunav 81.560 km², Sava 16.160 km², Velika Morava 38.260 km², Južna Morava 15.696 km² i Zapadna Morava 15.313 km². Takođe, važno je napomenuti i da ukupan udeo proticaja sliva reke Drine u Srbiji (kojoj pripada i sliv Jadra) iznosi oko 3,34% u odnosu na ukupne proticaje na teritoriji Srbije.

Zahvaćene količine vode iz izvorišta javnog vodosnabdevanja na teritoriji Mačvanskog okruga, kome pripada i Grad Loznica (a obuhvata i opštine Bogatić, Šabac, Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija), prema podacima iz Strategije iznosi 22,85 x 106 m3/god, što predstavlja oko 3,3% zahvaćene količine voda Republike Srbije bez AP Kosovo i Metohija, a udeo zahvaćenih voda sa područja sliva Jadra je zanemarljivo mali u odnosu na ukupnu površinu okruga.

Kada je reč o voćarstvu, na teritoriji grada Loznice i okolnih opština, voće se gaji na oko 7.000 hektara, što čini oko 4% ukupne površine pod voćem u Srbiji. Iako je voćarstvo prisutno, ovaj region ne spada u oblasti gde je proizvodnja voća okosnica privrede, niti se ističe po intenzivnim zasadima i visokim prinosima.

Na osnovu ovih podataka, jasno je da udeo vode sa područja sliva reke Jadar u ukupnom vodosnabdevanju Republike Srbije nije značajan, kao i da proizvodnja voća u ovom regionu nema presudan uticaj na nacionalnu privredu, a svakako i neće biti ugroženi planiranim projektom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na odgovorno i informisano iznošenje podataka koji su od javnog značaja, kako bi se izbeglo širenje netačnih informacija koje mogu da dovedu do nepotrebnog uznemiravanja javnosti. Ova tema zaslužuje ozbiljan i naučno zasnovan pristup koji uzima u obzir sve relevantne činjenice i kontekst.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koristi ovu priliku da pruži punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u realizaciji svih važnih razvojnih projekata koji će omogućiti dalje jačanje naše ekonomije, rast bruto domaćeg proizvoda i bolji život za sve naše građane. Realizacija ovih projekata važna je i za našu poljoprivredu i naše poljoprivredne proizvođače, jer bez snažne industrije nema ni snažne poljoprivrede, pri čemu su te dve grane privrede potpuno kompatibilne.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

13:35

Stručnjaci o iskovanje jadarita i proteste: LITIJUM ZAHTEVA OZBILJAN DIJALOG, MOGUĆNOSTI SU VELIKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja