ZNATE LI ZAŠTO SU DUGMAD NA MUŠKIM I ŽENSKIM KOŠULJAMA NA RAZLIČITIM STRANAMA? Odgovor dobili na Reddit-u, a evo u čemu je fora
Foto: Profimedia

ako vas zanima

ZNATE LI ZAŠTO SU DUGMAD NA MUŠKIM I ŽENSKIM KOŠULJAMA NA RAZLIČITIM STRANAMA? Odgovor dobili na Reddit-u, a evo u čemu je fora

InfoBiz -

Većina ljudi nije ni pomislila zašto se dugmad na muškim i ženskim košuljama nalaze na različitim stranama. Ovo je bilo dovoljno da se jedan korisnik društvenih medija zapita o tome u grupi Bez glupih pitanja na Reddit-u.

Prema Enciklopediji Britanika, rupice za dugmad su izmišljene u 13. veku, a do 14. veka postale su smatrane statusnim simbolom, piše The Mirror.

- Nošenje dugmadi od zlata, srebra i slonovače bilo je pokazatelj bogatstva i ranga - kaže se na veb stranici.

Ali pošto su bogate žene često imale sobarice koje su im pomagale da se oblače, proizvođači odeće su počeli da stavljaju dugmad na levu stranu kako bi olakšali posao dešnjacima.

Natali Hiks, dizajner u kompaniji za odeću Our Visn, rekla je: „Plemićke žene su nosile teške tkanine, a haljine su mogle biti sastavljene od šest slojeva, tako da su imale sluškinju ili pomoćnicu da ih obuče u slojeve podsuknji, poprsja, korseta i druge odeće“.

Dugmići su tako postavljeni u suprotnom smeru od standarda za mušku odeću, pošto je sobarica stajala pred svojom gospodaricom i brzo je oblačila ili svlačila.

Košulja, Dugmad
foto: Profimedia

Međutim, jedan korisnik Reddita tvrdi da to nije jedini razlog jer su muškarci imali i pomoćnike koji su im pomogli da se oblače za određene prilike.

- U stara vremena, muškarci su bili obučeni kao štitonoše, ali to je bilo zbog oklopa. Koncept je i dalje bio isti: neki oklopi su imali dugmad, kopče, čvorove itd. koje nije bilo lako da sami obučete. Sigurno je u nekom trenutku u modi i muškarcima takođe bila potrebna pomoć da se obuku- napisao je korisnik Redita.

Kurir.rs/Krstarica/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track