KRUŽI NOVA VELIKA PREVARA U SRBIJI: Sve više koriste ove metode da vas navuku! Evo šta nikako ne smete da imate u svojim uređajima
Foto: Shutterstock

pazite se

KRUŽI NOVA VELIKA PREVARA U SRBIJI: Sve više koriste ove metode da vas navuku! Evo šta nikako ne smete da imate u svojim uređajima

InfoBiz -

Novi trendovi i aplikacije u onlajn svetu ne donose samo povoljne cene, jednostavno upravljanje vašim finansijama ili pristup globalnom tržištu, već i povećan rizik od hakerskih napada i zloupotreba.

Prevaranti koriste sofisticirane metode kako bi obmanuli korisnike i preuzeli kontrolu nad njihovim uređajima, a jedna od najnovijih taktika uključuje zloupotrebu aplikacija za udaljeni pristup, poput AnyDesk, TeamViewer, VNC, LogMeIn, ali i neke manje poznate.

Ove aplikacije, koje su inače namenjene za tehničku podršku i udaljeno upravljanje, prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim ličnim i finansijskim podacima, a zatim ih zloupotrebili za krađu sredstava, identiteta ili čak za aktiviranje eBanking usluga bez vašeg znanja.

Naime, ovi kriminalci najčešće kontaktiraju klijente predstavljajući se kao tehnička podrška, predstavnici banaka ili drugih finansijskih institucija, tvrdeći da aplikacije kao što su ove omogućavaju podršku u finansijskim poslovima, trgovanje akcijama ili kriptovalutama.

Laptop, Aplikacija, Aplikacije
foto: Shutterstock

U stvarnosti, instalacija ovih aplikacija im omogućava da preuzmu kontrolu nad uređajem i izvrše neovlašćene transfere sredstava ili druge oblike zloupotrebe.

Da biste se zaštitili od ovakvih prevara, važno je da nikada ne instalirate aplikacije za udaljeni pristup na zahtev nepoznatih osoba ili organizacija. Ove aplikacije, iako korisne u legitimne svrhe, mogu biti zloupotrebljene ukoliko padnu u pogrešne ruke.

Ako ste već instalirali neku od ovih aplikacija na svoj uređaj, preporučujemo da je odmah deinstalirate i obavestite svoju banku o potencijalnoj pretnji.

Ovakve vrste obmana i manipulacija predstavljaju samo još jednu vrstu sve suptilnijih fišing napada, odnosno pokušaja prevaranata da dođu do vaših ličnih podataka.

Oni za tako nešto koriste različite alate - lažnu elektronsku poštu, SMS poruke, aplikacije ili internet stranice koje izgledaju kao prave, zloupotrebljavajući imena velikih brendova, banaka, trgovinskih lanaca ili operatera mobilne telefonije.

Kako ovakve vrste obmana sve češće kruže među građanima, veoma je važno da budete oprezni, a mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se zaštitite od fišinga.

  • Izbegavajte instaliranje aplikacija kao što su AnyDesk, TeamViewer i LogMeIn, osim ako ste sigurni da dolaze iz pouzdanog izvora. Ukoliko niste, konsultujte se sa IT stručnjakom ili svojom bankom pre nego što preuzmete bilo koji softver.
  • Ako dobijete neočekivan poziv ili poruku koja od vas traži da instalirate softver ili delite lične podatke, odmah prekinite komunikaciju. Vaša banka nikada neće tražiti takve informacije putem telefona ili poruka.
  • Osigurajte da vaš operativni sistem, antivirusni programi i druge aplikacije budu redovno ažurirani. Ovo će smanjiti rizik od zloupotreba i omogućiti bolju zaštitu od prevaranata.
  • Uverite se da su vaši nalozi zaštićeni snažnim lozinkama koje se ne ponavljaju na više platformi. Aktivirajte dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) za dodatni nivo sigurnosti.
  • Često proveravajte svoje bankovne račune i transakcije. Ukoliko primetite bilo kakve sumnjive aktivnosti, odmah kontaktirajte svoju banku.
  • Ako primetite da vaš uređaj radi sporije, da su se pojavili programi koje niste sami instalirali, ili da primate neuobičajene poruke, to može biti znak da je vaš uređajhakovan. U tom slučaju, potražite pomoć stručnjaka za IT podršku u vašoj kompaniji.
  • Ako ste već instalirali aplikacije za udaljeni pristup koje ne koristite, deinstalirajte ih kako biste smanjili rizik od potencijalnih zloupotreba.
Mikrofon, Aplikacija, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

U svetu u kojem se tehnologija ubrzano razvija, hakeri i prevaranti koriste sve prefinjenije metode kako bi zloupotrebili poverenje korisnika i došli do njihovih podataka. Ključ za zaštitu od ovakvih prevara je u informisanosti i oprezu.

Prateći savete o sigurnom korišćenju aplikacija i pažljivom rukovanju ličnim podacima, možete značajno smanjiti rizik od hakerskih napada i sačuvati svoje finansije. Uvek budite na oprezu, verujte samo pouzdanim izvorima i preduzimajte potrebne mere kako biste zaštitili sebe i svoje podatke u digitalnom svetu.

Za više informacija o vrstama fišinga i načinima kako da se zaštitite, posetite ErsteZnali.rs. Platforma je deo besplatnog, nekomercijalnog programa finansijske edukacije građana koji već nekoliko godina sprovodi Erste Banka, sa ciljem da najšira zajednica, od naših najmlađih sugrađana do odraslih, bolje upravlja svojim finansijama.

BiznisKurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track