OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE DOK STE NA BOLOVANJU: Može lako da vam se obije o glavu i da odmah dobijete ŠUT-KARTU!
Foto: Shutterstock

OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE DOK STE NA BOLOVANJU: Može lako da vam se obije o glavu i da odmah dobijete ŠUT-KARTU!

InfoBiz -

Bolovanje se odnosi na period kada zaposleni zbog bolesti ili povrede nije u mogućnosti da obavlja svoje radne obaveze i koristi pravo na odsustvo s posla. Ipak, u kojim situacijama koje su blisko povezane sa bolovanjem, može doći do okončanja radnog odnosa pojasnio advokat Ozren Slović.

Poznato je da se zbog bolovanja ne može dobiti otkaz, ali, postoje dva uslova, odnosno pravila zbog kojih se na kraju može pojaviti papir koji prekida radni odnos.

1. Zloupotreba bolovanja

– Zloupotreba prava na bolovanje predstavlja povredu radne obaveze, odnosno razlog zbog kojeg poslodavac može dati otkaz zaposlenom – rekao nam je Slović.

Šta predstavlja zloupotreba bolovanja?

Kako nam je objašnjeno, pod zloupotrebom bolovanja podrazumeva se situacija kada se zaposleni nalazi na bolovanju, iako je sposoban za rad ili obavljanje posla ili preduzimanje drugih radnji koje ne moraju biti u vezi sa poslom, a kojima sprečava svoje ozdravljenje, odnosno pogoršava svoje zdravstveno stanje i time utiče na produžetak bolovanja.

prehlada, grip, virus, bolest, bolovanje
foto: Shutterstock

Zloupotrebom prava na bolovanje se ne smatra, primera radi prema jednoj presudi Vrhovnog kasacionog suda, kada zaposleni odsustvo sa posla koristi radi obavljanja određenih aktivnosti, kojima ne sprečava svoje ozdravljenje i ne pogoršava zdravstveno stanje.

Poslodavac vas može poslati da uradite dodatne analize, kako bi se utvrdilo stvarno stanje

– Poslodavac može zaposlenog da uputi na odgovarajuću analizu u ovlašćenu zdravstvenu ustanovu koju odredi poslodavac, o svom trošku, radi utvrđivanja okolnosti zloupotrebe bolovanja ili da utvrdi postojanje navedenih okolnosti na drugi način u skladu sa opštim aktom – rekao nema je Slović.

„Ne“, ne dolazi u obzir…

Odbijanje zaposlenog da se odazove na poziv poslodavca da izvrši analizu smatra se nepoštovanjem radne discipline u smislu zakona o radu.

– Rezultati te analize mogu da posluže kao razlog za podnošenje zahteva nadležnom zdravstvenom organu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog, odnosno kod filijale Republičkog fonda za zdravstveno Osiguranje, tako što će ili prigovoriti na nalaz izabranog lekara, ili podneti zahtev za ponovnu ocenu razloga bolovanja ili zatražiti veštačenje medicinsko od strane rfzo-a – pojasnio nam je advokat.

bolest, grip, lekar, bolovanje
foto: Shutterstock

Naravno, ovde treba imati u vidu da neopravdano „maltretiranje“ zaposlenih koji su na opravdanom bolovanju, se može pod određenim okolnostima podvesti i pod šikanozno ponašanje, uznemiravanje, mobing, što poslodavcima može napraviti probleme.

2. Nedonošenje doznaka

– Obaveza zaposlenog je da najkasnije u roku od tri dana dostavi poslodavcu tzv. doznake, u suprotnom nedostavljanje doznaka može biti razlog za otkaz ugovora o radu – pojasnio je advokat Slović.

Da li poslodavac ima pravo da vas zove telefonom, i proverava da li ste kod kuće u toku bolovanja?

– Naravno da nema pravo i Vrhovni sud je zauzeo takav stav. Bolovanje se otvara uz nalaz lekara, a ako se u to sumnja, jasno je propisana procedura, i ništa mimo toga nije dozvoljeno – istakao je Slović.

doktor, lekar, telefon, bolnica
foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Bolovanje tokom godišnjeg odmora

Vreme na kome je zaposleni na bolovanju računa se u neprekidan rad u smislu određivanja koliko dana godišnjeg odmora ima zaposleni.

– Ako zaposleni ode na godišnji odmor, pa otvori bolovanje, dani bolovanja mu se ne računaju u godišnji odmor i može po isteku bolovanja da nastavi korišćenje godišnjeg odmora.

Naknada tokom bolovanja

Iznos naknade zarade za vreme bolovanje se isplaćuje u iznosu od 65 odsto po prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre meseca u kojem je nastupilo bolovanje.

– Ako je bolovanje zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, bolovanje se isplaćuje 100 odsto prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Bolovanje, iako je propisano da se isplaćuje 65 odsto nikada ne sme ići ispod minimalca – istakao je advokat i dodao:

– Otkaz se ne može dati zbog toga što je neko na bolovanju, ali sa druge strane to ne znači da otkaz ne može da se dobije za vreme bolovanja, može, ali razlog otkaza ne može da bude bolovanje, već neka povreda radne obaveze ili discipline koja je nastala pre otvaranja bolovanja, i naravno sve uz poštovanje zakonske procedure.

BiznisKurir/B&F

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track