MRTVO 175 LJUDI, SUMNJA SE NA DODATAK ISHRANI! Šefovi kompanije dali OSTAVKE zbog "leka" koji smanjuje holesterol i krvni pritisak
Foto: Printscreen/Twitter

NEČUVENO

MRTVO 175 LJUDI, SUMNJA SE NA DODATAK ISHRANI! Šefovi kompanije dali OSTAVKE zbog "leka" koji smanjuje holesterol i krvni pritisak

InfoBiz -

Izvršni direktori japanskog proizvođača lekova Kobaiashi Pharmaceutical podneli su ostavke, preuzimajući odgovornost za kontaminaciju dodatka ishrani koji je možda ubio 175 ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U martu, Kobaiashi Pharmaceutical je objavio da su ožalošćene porodice prijavile pet smrtnih slučajeva povezanih sa redovnom konzumacijom dodatka fermentisanog pirinča beni koji, prema Japan Timesu.

Beni pirinač se fermentiše uz dodatak buđi. Reklamira se kao dodatak ishrani koji smanjuje visok holesterol i krvni pritisak, ali se široko koristi i kao boja za prehrambene proizvode. Nakon konzumiranja, kupci su prijavili kompaniji simptome poput promene boje urina, otoka udova i umora.

Krajem juna, ministarstvo zdravlja je upozorilo da je broj smrtnih slučajeva potencijalno povezanih sa potrošnjom znatno veći, a početkom jula je saopštilo da su porodice prijavile 175 smrtnih slučajeva koji su verovatno povezani sa konzumiranjem farmaceutskih proizvoda Kobajaši.

Mrtvačnica, Obdukcija
foto: Kurir

Prema podacima ministarstva, 492 osobe su hospitalizovane zbog konzumiranja proizvoda od fermentisanog pirinča kompanije Kobaiashi Pharmaceutical, uključujući 291 sa problemima sa bubrezima. Kobaiashi Pharmaceutical je izvestio da je otkrio potencijalno toksičnu kiselinu koju stvara buđ u procesu fermentacije u svojim pogonima i pokrenuo istragu o 76 smrtnih slučajeva.

Kompanija je u utorak objavila da su glavni operativni direktor i predsednik Akihiro Kobajaši, i izvršni direktor i predsednik odbora Kazumasa Kobajaši, obojica članovi osnivačke porodice, podneli ostavke.

Odluka je doneta "da bi se razjasnila izvršna odgovornost", saopštio je Kobajaši farmaceutikal, izražavajući saučešće porodicama preminulih i izvinjavajući se klijentima i partnerima.

Kompanija je potvrdila da je prodala ili isporučila tablete na bazi beni pirinča pedesetak domaćih kompanija i dve kompanije na Tajvanu. Tajvanske kompanije su iz predostrožnosti povukle 154 proizvoda sa ovim sastojkom, navodi Bi-Bi-Si.

Kurir.rs/Poslovni.hr./Prenela S. Č.

Bonus video:

05:20

NEMOJTE DAVATI DECI OVAJ SUPLEMENT NA SVOJU RUKU! Dr Milićević upozorio: Bez opravdanog razloga MOŽE BITI OPASNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track