GRADI SE OGROMNA FABRIKA VOZILA BUDUĆNOSTI: Nalaziće se u našem komšiluku, a osnivač je jedan ozbiljan biznismen
Foto: Shutterstock

GRADI SE OGROMNA FABRIKA VOZILA BUDUĆNOSTI: Nalaziće se u našem komšiluku, a osnivač je jedan ozbiljan biznismen

InfoBiz -

Rimčeva kompanija Verne započinje izgradnju fabrike za proizvodnju autonomnih električnih vozila u saradnji sa belgijskom kompanijom VGP. Nova fabrika će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, unutar VGP Parka Zagreb, na površini od 28.500 kvadratnih metara.

Sva Verne vozila će se proizvoditi u Hrvatskoj i izvoziti širom sveta.

Ova inicijativa predstavlja značajan korak za Verne, koja je nedavno predstavila svoj inovativni ekosistem urbane autonomne mobilnosti. Fabrika će biti prvi ovakav objekat u Hrvatskoj, a biće deo novog poslovnog parka od osam hektara u Lučkom.

Belgijska kompanija VGP, koja se bavi izgradnjom i upravljanjem logističkim i poluindustrijskim nekretninama, zadužena je za izgradnju proizvodnog pogona.

0619770557, Mate Rimac
foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Fabrika će koristiti naprednu tehnologiju za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Njena realizacija donosi brojne koristi Hrvatskoj, predstavljajući značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

Pripreme za izgradnju su već počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog leta. Fabrika će biti završena i opremljena tokom 2025. godine, dok će s radom krenuti početkom 2026.

VGP je panevropska kompanija koja se bavi izgradnjom i upravljanjem nekretninama u oblasti logistike i poluindustrijske proizvodnje. Osnovana 1998. godine u Belgiji, kompanija danas ima oko 368 stalno zaposlenih u 17 evropskih zemalja.

BiznisKurir/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track