96 SATI PRE ULASKA U EU MORAĆEMO DA TRAŽIMO OVAJ PAPIR: Stupa na snagu od jeseni, ko ima moći će nesmetano u zemlje Šengenske zone
Foto: Shutterstock

96 SATI PRE ULASKA U EU MORAĆEMO DA TRAŽIMO OVAJ PAPIR: Stupa na snagu od jeseni, ko ima moći će nesmetano u zemlje Šengenske zone

InfoBiz -

Očekuje se da će sistem ulaska/izlaska (EES) u EU, nakon što je godinama odlagan, stupiti na snagu ove jeseni. Međutim, i dalje mnogi putnici nisu sigurni kako će sistem - i prateći Evropski sistem informacija i autorizacija putovanja (ETIAS) koji treba da bude sredinom 2025. - funkcionisati.

Podsetimo, ETIAS podrazumeva da svaki građanin Srbije koji želi da uđe u Evropu i boravi duže od 90 dana mora da podnese zahtev za odobrenje putovanja, i to 96 sati pre polaska.

Evropski sistem putnih informacija (ETIAS) trebalo bi da počne da funkcioniše u prvoj polovini sledeće godine. Ovo su najnovije informacije, iako su ovi rokovi do sada više puta pomerani. Kako je najavljeno, više od 1,4 milijarde građana iz više od 60 različitih zemalja širom sveta od tog trenutka moraće da pribave odobrenje za putovanja za ulazak u 30 zemalja šengenskog prostora.

srpski pasoš, granica, pasoš, Šengen
foto: Shutterstock

Evropska unija na ovom sistemu i uvođenju dozvola za putovanja radi od 2016. godine sa ciljem da se poveća bezbednost u Evropi tako što će se unapred znati ko dolazi na ovaj prostor.

Prijavljivanje će se obavljati preko veb-stranice, a u pripremi je navodno i aplikacija. Sam postupak dobijanja ovog odobrenja će biti jednostavan i trajaće oko desetak minuta, a putnicima će biti potrebno da skeniraju pasoš i svoju fotografiju, kao i da odgovore na nekoliko kratkih pitanja.

Kako je navedeno na sajtu ETIAS-a, i od građana Srbije će se tražiti da podnesu zahtev za ulazak u evropske zemlje u opšte turističke, poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe.

Navedeno je da program počinje da se sprovodi od 2025. godine i namenjen je za kontrolu putnika koji stižu iz inostranstva kao odgovor na globalno povećanje terorističkih aktivnosti.

Kada je reč o EES, sistem ulaska i izlaska, on obuhvata sve od trajektnih kompanija do turističkih agenata.

Primera radi, Britanci i drugi turisti iz „trećih zemalja“ moraće da prijave svoj dolazak i odlazak iz zemalja EU i šengenske zone tako što će im na pasoškoj kontroli uzeti fotografiju i otiske prstiju.

Ovo će zameniti ručni pečat u pasošu.

Postoji zabrinutost da bi EES mogao da poveća zadržavanje na graničnim prelazima, a to bi dalje moglo da utiče na turizam.

Kurir.rs/Blic Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja