ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I MELSOM O SARADNJI SRBIJE I NORVEŠKE U ENERGETSKOM SEKTORU: Ambasadorka izrazila želju za nastavkom podrške
Foto: Emilija Jovanović

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ I MELSOM O SARADNJI SRBIJE I NORVEŠKE U ENERGETSKOM SEKTORU: Ambasadorka izrazila želju za nastavkom podrške

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kraljevine Norveške u Republici Srbiji, Kristin Melsom, o saradnji dve države u oblasti energetike.

Ministarka Đedović je zahvalila na podršci koju Kraljevina Norveška pruža Srbiji kroz program „Znanje za reformsku akciju na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), a koji je usmeren ka jačanju institucionalnog i zakonodavnog okvira, pre svega u kontekstu Zelene agende.

Ministarka i ambasadorka u razgovoru su se osvrnule i na nedavnu havariju na elektro-mreži koja je pogodila više zemalja regiona.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Emilija Jovanović

- Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) izvršiće detaljnu istragu incidenta, koji je bio jedan od najvećih prekida u napajanju u poslednje dve decenije u Evropi. Srbija se pripremala za ekstremne situacije na mreži i veću potrošnju, i nastavićemo da pratimo situaciju - rekla je ministarka.

Ona je dodala da ako postoji pouka iz ovog slučaja, to je potreba za povećanjem energetske sigurnosti u regionu.

- Srbija je povezana interekonekcijama sa osam suseda, što predstavlja priliku za obezbeđivanje veće energetske sigurnosti kroz ulaganje u prenosnu mrežu. Izgradnjom Transbalkanskog koridora ojačali smo interkonekciju sa Rumunijom, a kroz isti projekat osnažićemo veze i sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Takođe, u planu je izgradnja novih interkonekcija ka Mađarskoj i Bugarskoj, što će dati veći potencijal za prenos energije - navela je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Emilija Jovanović

Ona je naglasila da će u ovoj godini Srbija zaokružiti izradu strateškog okvira donošenjem Integrisanog plana za energetiku i klimu i nove Strategije razvoja energetike, nastaviti rad na unapređenju zakonodavnog okvira, kao i proces reformi EPS-a, kao najveće energetske kompanije u Srbiji.

Ambasadorka Melsom izrazila je spremnost za nastavkom podrške Kraljevine Norveške Republici u procesu reformisanja energetskog sektora u sprovođenju energetske tranzicije u Srbiji.

1 / 3 Foto: Emilija Jovanović

BiznisKurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track