NEMAČKA INDUSTRIJA U PROBLEMU: Radnici više neće da rade za male pare - milioni zaposlenih traže uvećanje za čak sedam odsto!

nemaju milosti

NEMAČKA INDUSTRIJA U PROBLEMU: Radnici više neće da rade za male pare - milioni zaposlenih traže uvećanje za čak sedam odsto!

InfoBiz -

Najveći sindikat industrijskih radnika u Nemačkoj saopštio je u ponedeljak da će u predstojećim pregovorima sa poslodavcima tražiti uvećanje plata za sedam odsto za milione radnika, tvrdeći da su kompanije, uključujući proizvođače automobila, u poziciji da to omoguće.

Rukovodstvo sindikata IG Metal reklo je da preporučuje ovakav rast plata za 3,9 miliona radnika, s obzirom na „uporno visok nivo cena“ u Nemačkoj, prenosi Beta.

Prema ovim sindikalcima, kompanijama posao dobro ide, i mada cene više ne skaču tako brzo kao ranije, povećanja plata iz prethodnog kolektivnog sporazuma krajem 2022. godine pojela je inflacija.

CNC mašina, industrija
foto: Shutterstock, Ilustracija

Tom prilikom, dogovoreno je da plate u naredne dve godine porastu za 8,5 odsto, uz jednokratne isplate do 3.000 evra kako bi se ublažili efekti visoke inflacije.

Vlada je tada odobrila ove isplate, koje nisu oporezovane.

IG Metal sada traži povećanje od sedam odsto, ali tokom perioda od godinu dana, i smatra da industrija sada generalno dobro stoji i da su se ekonomski izgledi popravili.

Prethodni kolektivni ugovor ističe u septembru.

Inflacija u Nemačkoj na godišnjem nivou sada iznosi 2,4 odsto, dok je početkom prošle godine iznosila čak devet odsto.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track