POTPISAN UGOVOR O SARADNJI: Institut Vinča među prvim velikim korisnicima AI servisa PKS
Foto: Ivana Vukotić

POTPISAN UGOVOR O SARADNJI: Institut Vinča među prvim velikim korisnicima AI servisa PKS

InfoBiz -

Institut za nuklearne nauke 'Vinča', potpisivanjem Ugovora o saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije, postao je prvi veliki korisnik jednog od najinovativnijih servisa PKS, platforme INNO VERSE, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji.

Ugovor o saradnji, na godinu dana, potpisali su Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (CDT PKS), i prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta za nuklearne nauke 'Vinča', jednog od vodećih u Srbiji, sa bogatom tradicijom i doprinosima u velikom broju naučnih disciplina.

- Ovo partnerstvo je za Institut za nuklearne nauke Vinča od velikog značaja, a potpisivanje ugovora znači da zvanično postajemo deo značajnog projekta modernizacije i unapređenja Srbije kroz projekat digitalne transformacije. Ovo će omogućiti ne samo razvoj industrije već i naučno istraživački razvoj, na mnogo intenzivniji i moderniji način, sve radi definisanja visokih tehnoloških pristupa i inovativnog biznisa - izjavila je prof. dr Snežana Pajović, direktorka Instituta 'Vinča'.

PKS
foto: Ivana Vukotić

Pajović je poručila da naša nauka treba da se razvja u pravcu inovacija i modernizacije i razvoja tehnologija koje su potrebne našoj privredi. Sa druge strane, naša privreda treba da nam stavi do znanja šta joj je potrebno kako bi naučnici usmerili svoja istraživanja.

- Nastojaćemo da u okviru svake oblasti uz pomoć CDT-a primenimo softvere i formiramo habove, kao digitalne prostore u kojima će doći do razmene znanja i samim tim i bržeg razvoja inovativnih proizvoda i usluga - navela je direktorka 'Vinče'.

INNO-VERSE je digitalna platforma, lansirana u martu ove godine, i jedan od najsavremenijih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, dizajnirana da olakša i ubrza povezivanje privrede sa najnovijim IT rešenjima. Platforma je namenjena kompanijama, startapovima, naučno-istraživačkim institucijama i razvojnim centrima koji su u neprestanoj potrazi za unapređenjem konkurentnosti i tržišnih pozicija, podsetio je Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije. Prema njegovim rečima, ova saradnja predstavlja veliki korak za INNO-VERSE, jer integracija sa Institutom 'Vinča' donosi dodatni kredibilitet i snagu platformi. Ovo je prilika da se INNO-VERSE pozicionira kao ključni alat za povezivanje akademske zajednice sa industrijom, omogućavajući brži razvoj i implementaciju inovacija.

- Planira se i saradnja i umrežavanje i sa ostalim naučnim institucijama u čitavoj Srbiji, kako bi se naučne aktivnosti u korist privrede još efikasnije pokrenule, a naučnici imali mogućnost da međusobno komuniciraju i razvijau nove ideje i inovacione proizvode, ali i da imaju pristup globalnim informacijama u oblasti nauke. Pored toga, informacije sa platforme biće na raspolaganju i studentima kroz CDT akademiju - dodao je Nikolić. Zahvalio je Vladi Republike Srbije koja je pomogla da Institut 'Vinča' postane korisnik platforme CDT-a.

CDT i Institut 'Vinča' zajedničkim snagama radiće na stvaranju inovativnog ekosistema i unapređenju razvoja. Pored toga, ova saradnja omogućiće studentima i mladim istraživačima da direktno sarađuju sa industrijom i tako unaprede praksu i primenljivost znanja.

1 / 4 Foto: Ivana Vukotić

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track