VIŠE OD TREĆINE FIRMI U SRBIJI VODE ŽENE: Privredna komora Srbije pomaže im da se povežu sa koleginicama u okruženju
Foto: PR

VIŠE OD TREĆINE FIRMI U SRBIJI VODE ŽENE: Privredna komora Srbije pomaže im da se povežu sa koleginicama u okruženju

InfoBiz -

Privredna komora Srbije (PKS) organizovaće u septembru ove godine prvi regionalni "Karavan ženskog preduzetništva" u Crnoj Gori, a u okviru projekta "Karavan ženskog preduzetništva - na kafi sa preduzetnicama", a u planu je i formiranje regionalnog Saveta poslovnih žena, najavila je direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić.

- Smatramo da je to region koji treba povezati i da je za naše poslovne žene, pre svega, jako dobro da kada krenu da posluju van Srbije, da to bude u regionu, a ne neka druga država, jer je blizak jezik, manji su troškovi i kulturološki je sve jako blisko - navela je Simanić u PKS.

Istakla je da je povezivanje u regionu bitno, da je PKS zbog toga prihvatila poziv iz Crne Gore, dodajući da će se ; "Karavan" nastaviti i po Srbiji i da je već u najavi gostovanje u Aleksandrovcu.

Kragujevac, Radnice, Pobuna, Radno Vreme
foto: Shutterstock

Podsetila je da je PKS pre nekoliko meseci pokrenula projekat "Karavan ženskog preduzetništva" koji realizuju po lokalnim samoupravama na teritoriji Srbije i dodala da su do sada bili u Novom Sadu, Kruševcu, Rumi, Užicu, Smederevskoj Palanci, Gornjem Milanovcu i drugim opštinama.

- Naš glavni cilj je, pre svega, da razgovaramo na terenu sa našim preduzetnicama, da ih saslušamo, da čujemo koji su to problemi sa kojima se one susreću, ali i da im predstavimo šta su njihove mogućnosti, šta je to što radi država, Ministarstvo privrede, pokrajine i sve ono što radi PKS - rekla je Simanić.

Objasnila je da su ti događaji značajni za samoumrežavanje preduzetnica, jer razmenjuju svoje poslovne kontakte i dobijaju informacije važne za dalje poslovanje.

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović potvrdila je opredeljenje Ministarstva da će u narednom periodu pružati podršku ženskom preduzetništvu.

- Važnost ženskog preduzetništva ministarstvo je prepoznalo pre dosta godina i podrška ovom tipu preduzetništva predviđena je prvo strategijama i akcionim planovima, a o od 2022. imamo i konkretne programe podrške za razvoj ženskog preduzetništva - rekla je Obradović Jovanović.

TREĆINU FIRMI VODE ŽENE

Sektor preduzetništva PKS organizuje "Кaravan ženskog preduzetništva – na kafi sa preduzetnicama", sa ciljem da se podrže mali biznisi koje vode žene, kao i da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre izazovi u poslovanju i mogućnosti dodatne podrške.

U Srbiji posluje jedna trećina preduzetničkih radnji i firmi koje su u vlasništvu žena, a cilj je da se taj procenat značajno uveća, odnosno da se kroz ovaj projekat podstakne što veći broj dama da započnu sopstveni posao.

Podsetila je da su Ministarstvo privrede i organizacija Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem žena, prošle godine radili studiju o ženskom preduzetništvu - 10 godina posle, jer je prva polazna studija rađena pre 10 godina.

- Ono što je ohrabrujuće jeste da broj preduzetnica procentualno, u odnosu na ukupan broj preduzeća u Srbiji, raste i što je možda još važnije da u profilu ženskog preduzetništva imamo sve više žena koje se odlučuju da se bave biznisom, jer su prepoznale neku razvojnu mogućnost - navela je ona.

Istakla je da je uočljivo da osim tradiocionalnih ženskih sektora ima sve više žena preduzetnica u onim oblastima koje imaju veću dodatu vrednost i to u delu profesionalnih usluga.

- Karakteristika koja prati žensko preduzetništvo i koja u neku ruku otežava ženama preduzetnicama da dalje razvijaju svoj biznis, jeste nedostatak poslovnih kontakata i umrežavanja i zato mislimo da je ovaj karavan jako važan, a Ministarstvo privrede je otvoreno da čuje sve vaše predloge i pruži podršku kako bi u narednom periodu još uspešnije mogle da razvijate svoje biznise - rekla je ona.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track