OČEKIVANJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U 2024. POZITIVNA: Njihovo zdravlje i rast ključni za ukupan ekonomski uspeh Srbije
Foto: MSP Kompas

OČEKIVANJA MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA U 2024. POZITIVNA: Njihovo zdravlje i rast ključni za ukupan ekonomski uspeh Srbije

InfoBiz -

U organizaciji Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) i USAID-ovog Projekta Velika mala privreda, i uz podršku Privredne komore Srbije, danas je predstavljen MSP Kompas, inovativni alat koji efikasno pokazuje presek aktuelne situacije u najdinamičnijem delu sektora srpske privrede, malim i srednjim preduzećima, od čijeg kretanja zavisi značajan deo celokupne srpske ekonomije.

- Sektor malih i srednjih preduzeća suočava se sa najvećim izazovima u poslovanju, a za njihovo rešavanje potrebna je procena trenutnog stanja tehnologije i modela finansiranja, razvoj adekvatne strategije za održivo poslovanje, kao i sveobuhvatna podrška svih institucija u sistemu i međunarodnih organizacija - rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

MSP Kompas
foto: MSP Kompas

Vesović je istakao da MSP čine preko 50 odsto izvoza Srbije, što pokazuje njihov značaj, a kao deo dobavljačkih lanaca važna su za uspeh velikih investicija.

- Da bi velike kompanije bile uspešne, važno je da mala i srednja preduzeća dobro posluju i budu konkurentna na tržištu, kao i da imaju odgovorajuće alate - rekao je Vesović i naglasio važnost zajedničkog rada na jačanju MSP sektora kroz saradnju sa donatorima i međunarodnim partnerima kako bi se osigurala dugoročna održivost i konkurentnost.

Neke od glavnih uočenih promena u MSP sektoru u 2023. na osnovu rezultata MSP Kompas Indeksa su manje investiranje firmi kao odgovor na aktuelne krize i neizvesnost; blago nezadovoljstvo poslovnim okruženjem, posebno poreskim opterećenjima, dok samo 10 posto firmi planira zelene investicije, a samu regulativu vide kao opterećenje; kao i osetan rast zarada zaposlenih (usled manjka adekvatne radne snage na tržištu rada, rasta minimalne zarade, i rasta zarada u javnom sektoru), iako se poslovna situacija kompanija pogoršala.

MSP Kompas
foto: MSP Kompas

Ipak, ono što ohrabruje je da su očekivanja preduzeća u pogledu poslovne situacije i planiranih prihoda u narednih godinu dana mahom pozitivna.

- Svrha MSP kompasa je da institucijama i biznisima obezbedi dobre podatke, kako bi donosili bolje strateške odluke, jer su podaci danas osnova za sve naredne korake. To je i bio razlog za pokretanje MSP Kompasa – da se popuni jedna praznina u podacima, informacijama, znanju, komunikaciji, koja onemogućava da se u kontinuitetu biraju bolja rešenja - rekao je direktor CEVES-a Nemanja Šormaz, dodavši da MSP Kompas malim i srednjim preduzećima pomaže da blagovremeno steknu uvid u globalne trendove koji utiču na njihovo poslovanje, a državnim, međunarodnim i finansijskim organizacijama pomaže da jasno sagledaju njihovu strukturu i prema tome kreiraju programe podrške za MSP sektor.

- Zdravlje i rast malih i srednjih preduzeća su ključni za ukupan ekonomski uspeh Srbije. Uz tako veliki značaj, nije iznenađenje da je potražnja za tačnim, blagovremenim i korisnim informacijama o MSP sektoru velika. Svi smo ovde zainteresovani da bolje razumemo njihov učinak i potrebe, i danas smo još korak bliže informacijama potrebnim za ubrzanje njihovog rasta - poručila je Bruk Ajšam, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

MSP Kompas
foto: MSP Kompas

MSP Kompas prikazuje dostignuti nivo konkurentnosti i razvijenosti MSP sektora prema devet ključnih aspekata poslovanja, kao što su poslovna očekivanja i rezultati, biznis model, regulatorno okruženje, razvoj veština, digitalna transformacija, zelena tranzicija, itd.

Rezultati predstavljaju 11 sektora i 25 zvaničnih okruga Srbije, što omogućava dublji i precizniji pregled i razumevanje potreba i učinka sektora malih i srednjih preduzeća. Indeks je nastao na osnovu finansijskih izveštaja preko 40.000 kompanija u Srbiji i istraživanja koja su obuhvatila preko 4.000 entiteta.

Na panelu koji je usledio, predstavnici Ministarstva privrede, Svetske banke, Privredne komore Srbije, EBRD-a, ProCredit banke i Projekta Velika mala privreda razgovarali su o pravcima razvoja koje njihove organizacije pružaju MSP sektoru, a u skladu sa predstavljenom analizom i pokazateljima, i kako bolje uskladiti i usmeriti aktuelne programe podrške da bi bolje odgovorili na konkretne potrebe srpske privrede.

1 / 5 Foto: MSP Kompas

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track