NEMAČKA SE SPREMA NA UKIDANJE BIZARNE ODLUKE: Bliži se kraj plaćanju ove usluge, ali doplata od 2,5 € postaje nova realnost
Foto: Shutterstock

NEMAČKA SE SPREMA NA UKIDANJE BIZARNE ODLUKE: Bliži se kraj plaćanju ove usluge, ali doplata od 2,5 € postaje nova realnost

InfoBiz -

Nemačka vlada je saopštila da će ukinuti kontroverznu nadoknadu za gas koji prolazi kroz zemlju. Za ovaj namet su susedne EU zemlje rekle da nelegitimno povećava cenu udaljavanja od ruskog gasa.

Kada je Nemačka žurila da napuni svoja skladišta gasa kao odgovor na energetsku krizu 2022. godine, većina te energetske sirovine je kupljena po pet puta većoj vrednosti od današnje.

Da bi nadoknadio ove izdatke, Berlin je počeo da naplaćuje doplatu na sav tranzit gasa kroz njegovu mrežu, koja će od 1. jula porasti na 2,50 evra po MWh. Susedne zemlje kažu da je naknada – koja dodaje skoro 10% na veleprodajnu cenu gasa – prepreka udaljavanju od ruskog gasa.

ventil, gasovod, gas
foto: Shutterstock

Austrija i Češka, obe zemlje bez izlaza na more, oslanjaju se na gas koji se uvozi preko nemačke teritorije i vode kampanju protiv šeme. Na sastanku ministara energetike EU 30. maja u Briselu, nemački državni sekretar u tom resoru, Sven Giegold najavio je da će od 1. januara 2025. godine naknada biti ukinuta.

Inače, Evropska komisija je u maju istakla da nastavlja razgovore s Nemačkom o tarifi za prirodni gas, za koju Brisel i druge zemlje kažu da potkopava evropsko energetsko tržište, saopštila je komisija.

Nemački porez na gas, kojim svojim susedima naplaćuje dodatnu naknadu za kupovinu gasa iz nemačkog skladišta, izazvao je kritike nekih zemalja EU, koje kažu da šteti njihovim naporima da napuste ruski gas – jer poskupljuje kupovinu neruskog gasa koji se isporučuje preko Nemačka, piše Rojters, rpenosi AERS.

biznis.kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track