TOP DESTINACIJA ZA ODMOR! Salaši, ukusna hrana, ali to nije sve što privlači goste u ovaj kraj Srbije
Foto: Shutterstock

TOP DESTINACIJA ZA ODMOR! Salaši, ukusna hrana, ali to nije sve što privlači goste u ovaj kraj Srbije

InfoBiz -

Ruralni turizam odlična je prilika da seoska domaćinstva ostvare dodatni prihod od poljopirvredne proizvodnje.

Prodajom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u registrovanim seoskim gazdinstvima koje primaju goste na dnevni boravak i prenoćište podržava se lokalna ekonomija, promoviše tradicionalni način života i omogućava posetiocima da dožive autentično iskustvo, a domaćinima da ostvare značajnu prodaju i visoku zaradu - rečeno je na Prvom kongresu ruralnog turizma Vojvodine u Vrdniku, na kojem je, između ostalih predavača, govorio i profesor sa Departmana za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Branislav Vlahović.

148 salaša u 23 opštine ima na području Vojvodine

Profesor je naveo da rast broja turista u ruralnim područjima Vojvodine ukazuje na povećanje interesovanja za ovaj vid turizma, koji omogućava posetiocima da uživaju u tradicionalnoj hrani, lokalnoj kulturi i prirodi.

- Na području Autonomne Pokrajine Vojvodine iz godine u godine se unapređuje ruralni turizam i daleko je odmakao u odnosu na pre deceniju. Za to ima odlične potencijale, jer preko 90 odsto područja Vojvodine predstavlja ruralno područje. Čak 40 opština od ukupno 45 lokalnih samouprava u Vojvodini su ruralnog karaktera – osim Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Temerina, Stare Pazove i Pančeva. Zato je sever Srbije idealan za razvoj ove grane turizma. Na području APV ima 148 registrovanih salaša u 23 opštine, što znači da svaka druga lokalna samouprava ima po nekoliko salaša.

Vinogradi
foto: Turistička organizacija Vojvodine

Naglasio je da je ruralni turizam šansa za poljoprivredne proizvođače i da je ova grana turizma neraskidivo vezana za poljoprivredu, pošto kroz razne vidove ruralnog turizma seoska gazdinstva mogu da plasiraju svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Međutim, poljoprivredni proizvođači, predočio je prof. Vlahović, moraju da se tržišno i markentiški ponašaju, treba da odrede grupe za koje prave turističku uslugu, a ujedno moraju i da neguju tradiciju i autohtoni način proizvodnje poljoprivredno-prerehrambenih proizvoda.

90 odsto područja APV predstavlja ruralno područje - 40 opština od 45 lokalnih samouprava su ruralnog karaktera

- Razvojem turizma u ruralnim sredinama dolazi do izražaja višestruka korist od poljoprivrede koja ljudima na selima daje mogućnost ostvarivanja dodatnih prihoda. Ruralni turizam pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti životnu sredinu, jača autohtonu tradicionalnu proizvodnju hrane i pića i pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovu održivog razvoja - istakao je prof. dr Vlahović.

- Registrovana poljoprivredna domaćinstva mogu raznovrsnim događajima i uslugama da privuku turiste i ostvare osnovni ili dodatni prihod, što i čine, ali usluge stalno moraju da unapređuju.

salaši
foto: Turistička organizacija Vojvodine

Na odmoru se može brati voće, brinuti o stoci, raditi u polju

Na području APV imamo događaje koji su već poznati široj javnosti i privlače veliki broj posetilaca, kao što je Banatski svinjokolj, Kobasicijada u Turiji, Kupusijada u Futogu, Kulenijada u Šidu, Berba grožđa i Dani vina u Vršcu, Irigu....

Prof. dr Vlahović ukazao je da se, osim ovih aktivnosti, mogu u seoskim domaćinstvima organizovati i događaji - ture po farmama i vinogradima da gosti vide proces proizvodnje hrane, od njive do stola. Mogu se, recimo, praviti i tematske večere sa više vrsta obroka sa lokalnim specijalitetima. - Turisti vole posebne, tradicionalne načine pripremanja hrane, odnosno vrste jela koje ne mogu da naruče u restoranima. I usluge aktivnog odmora u turističkom seoskom porodičnom domaćinstvu su, takođe, interesantne gostima, poput berbe voća, briga o stoci, rada u polju, jahanje konja...

Kurir.rs/Dnevnik.rs/Prenela S. Č.

Bonus video:

02:37

KAKVA JE TURISTIČKA SEZONA NA PALIĆU? Koliko je korona uticala na jedno omiljenih odmarališta u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja